mandag 15. august 2011

Edle dråper

I fryseren har jeg det siste året hatt
en hel bærepose full av røde rips. Da en særdeles hyggelig venn nede på
bryggekanten sendte meg en sms om hun hadde plukket et par poser hvite
rips til meg sist uke, fikk jeg inspirasjonen jeg trengte. I en fei
fikk jeg lånt meg en saftkoker. Og like etter putret det i vei på
kjøkkenet.
Ferske og frosne bær går om hverandre i safteren,
og jeg synes det er så spennende å følge med på hvor lang tid det tar
før den supersure bærsaften pipler ut i slangen. Første gangen jeg
saftet tappet jeg av underveis, siden det var så stas at det faktisk
ble saft. Det er litt tungvint og unødvendig. Likegreit å vente de to
timene det gjerne tar før all safta har dampa ut.
Når safta er ferdig, blander du i sukker til det smaker lekkert. Og dermed har du videreført
en god tradisjon - lage en fantastisk drikk og tatt vare på bær fra hagen. Deilig!


Safta har jeg på halvlitersflasker som går rett i frysa. Jeg husker med gru saft med mugglokk fra jeg var liten. Det unngås elegant ved å fryse dråpene!

Ha en finfin uke!

Marie

11 kommentarer:

Ingrid Andrea sa...

Å jaaa ripssaft er jo bare nydelig...og så herlig farge. Smak av sommer!

Hihi ja saft med mugg kan jeg erindre fra min barndom selv;)

Fossestua sa...

Det hørtes deilig ut med hjemmelaget saft :) Ingen tradisjon hos oss desverre, men i det hemmelige rommet (Fant et skjult rom i kjelleren i går - se dagens innlegg!) vi fant i går sto det flere flasker med noe gulblankt på! Ingen alkoholduft, så jeg lurer på om det kan være noe saft, men har ikke turt å smake enda, fnis :)

Bente sa...

Så flink du har vært. Jeg safter også hvert år, men har ikke kommet igang dette året. Bærene ligger i frysern, men snart snart setter jeg igjen. Lurt at du fryser saften, men da må du vel ha plastflasker. Jeg bruker glassflasker, det går greit for vi har kjølerom.

Bente

Petrine sa...

Oi, ripssaft har jeg ikke drukket siden jeg var liten.
Det var smak av sommer det :)

nr14 sa...

Herlig masse saft:)...og smart oppbevaring for å unngå mugglokk. Vekker barndomsminner ja hihi

Ønsker deg også en fin uke:)

ingjerd sa...

yummi!
desverre hadde jeg for mye sukker i saften min.......
så da ble det et lager med gele i stede......måtte bare tilføre litt gelantin...oe ungene var strålende fornøyd med. de elsker nemlig ripsgele.
Nå har jeg fått helt dilla, og glasseplene til naboen har blitt til mange glass med eplegele og eplemos.
den saft kokeren er en genial oppfindelse.

Turid sa...

Rips er mi favoritt bær-elsker den som dessert med vanilje saus , som syltetøy og som tilbehør til ostekaka.
Deilig med saft også, kan og blande rips og solbær å få ei alldeles nydelig saft.
Apropo saft koker -den er bare super , beste oppfinnelsen ettet måneraketten.. Ha en flott sommer videre.

Fotograf Tanja Myrbråten sa...

Du er jo den jeg alltid tror jeg skal bli hehe :) hver vinter tenker jeg: til sommeren da skal jeg plukke bær, lage syltetøy.. kanskje prøve å lage saft..osv.. men hver høst kommer uten saft og syltetøy hehe. Ser skikkelig moro ut å lage selv, så .. kanskje til neste år ;) Flink du!

Astri Moseidjord - Lensmannsgården sa...

mmmmm! Så fantastisk ut..
Blir ripsgele her i gården..
tar litt tid, men gøy å lage det selv :-)

Hilsen fra Astri

Huset i Lunden sa...

Så flink du har vært! Vi har dessverre ikke rips, bare solbær og stikkelsbær, men i Lunden har det vært tradisjon både for rips og safting. I kjelleren står alt utstyret klart, så kanskje en dag det blir selvlaget saft hos oss også... Nydelige malver i forrige innlegg. Forsøkte meg på å så disse i vår, men resultatet ble ikke helt det samme ;o)

Ha en flott helg!

Klem Mona

Tulip sa...

NAM, det hørtes godt ut. Så heldig familie du har som kan nyte hjemmekokt saft:)