torsdag 23. september 2010
Åtte gode tips hvis du vil kjøpe gammelt hus
En Facebook-venn spurte meg her en dag om jeg ville anbefale henne å overta et gammelt hus som er i slekta. Kjør på, svarte jeg, men måtte moderere meg litt. For det er et vanskelig spørsmål. Det er så mye som må være med i vurderingen, og alle er forskjellige. Det vi synes er mye jobb, tar andre lett på. Det vi synes går greit, er et ork for andre igjen. Penger er et annet spørsmål. Det er stor forskjell på hvilke økonomiske grenser vi har. Uansett kan vi bare si at det har vært innmari moro å restaurere huset vårt, og vi finner fortsatt glede i å holde på (selv om noen dager er litt mørke ...).
Vi har laget noen tips til deg som vurderer å kjøpe et gammelt hus, og her kommer visdommen :-)
GEIR OG MARIES TIPS TIL DEG SOM VURDERER Å KJØPE ET GAMMELT HUS:
1. Før du bestemmer deg må du få noen som har greie på gamle bygg til å se på det. Det beste er å få flere uavhengige eksperter til å gi sin vurdering. Spør for eksempel en byggmester, en takstmann og et skadedyrfirma. Dette koster litt penger, men sparer du veldig raskt inn igjen.
2. Finn håndverkere som har greie på og interesse for gamle hus. Fylkeskommunens kulturvernavdeling kan ofte være behjelpelig med å finne riktige fagfolk, det samme kan det lokale museet, eller naboer som har restaurert gamle hus.
3. Hvis huset er fredet eller vernet, snakk tidlig med fylkeskommunen, som representerer Riksantikvaren. Slik blir du blir klar over hva du kan forandre og hva du må la bli som det er. Du kan få støtte til å sette i stand hus som er fredet både fra fylkeskommunen og fra Norsk kulturminnefond.
4. Lag en investeringsplan. Når du er ferdig, ganger du sluttsummen med to. Og skaffer deg en god venn i banken.
5. Bli kjent med huset før du setter i gang. Kan du bo i det, gjør det en stund først. Da ser du hva som fungerer og hva som ikke fungerer.
6. Mange kvitter seg med gamle bygningsdeler. Ta vare på de originale dørene, gulvene og vinduene der det går. Trål nettet, avfallsplasser og bruktbutikker for å fylle på.
7. Det beste resultatet får du hvis du spiller på lag med huset og historien.
8. Husk å ta pauser. Gå på kino, ta en tur i båten eller i skogen. Drikk kaffe hos gode venner.
Vi har tidligere laget et innlegg om gode bøker og annen inspirasjon for deg som restaurerer. I tillegg kan jeg anbefale Livs Lyst-bloggen, som nå samler en rekke restaureringsblogger.
Da er det bare å tråle boligannonsene, dere :-) Det er maaange kupp der ute for den som har litt tålmodighet og håndlag. Eller bare en mengde penger og gode håndverkere.
Lykke til! Eller lykke til videre til alle dere som allerede har gått i fella.
Marie
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
6 kommentarer:
Spennende og gode råd, fra noen som har erfart dette på kroppen.
Mange ser nok ikke slitet og all jobben før de kan nyte det idylliske gamle huset...
Viktig å være ærlig med seg selv før en går løs på et slikt prosjekt, og være sikker på at en er klar for det.
dere har virkelig jobbet jevnt og trutt!
Ja, det er mye å tenke på når man skal kjøpe et gammelt hus. Mye finner man ikke ut før man har bodd i huset en stund. Slik var det iallefall her hos oss. Men, sjarm og sjel, det har de gamle husene. :)
Dette var nyttige tips Marie! De skal jeg ta med meg hvis vi ender opp med et gammelt hus en gang....
Hilsen Gry K
Kjempeflotte tips og viktige råd:)
Med gammelt hus så kjøper du deg også en livsstil:)
Vi trives med vårt selv om gangen er pynta med luftkompressor og malingsspann...enn så lenge;)...det er en del av greia med gammelt hus. Ting tar tid, ihvertfall om en skal gjøre mesteparten av jobben selv:)
Ønsker deg ei kjempefin helg:)
klem fra Marit
Fint oppsummert!
Vi står midt oppi restuareringsjobben, og jeg spør meg ofte om jeg ville startet opp hvis jeg viste det jeg vet nå. Svaret er som regel ja, men det er mye jobb, og passer nok ikke for alle.
Lykke til, til alle som er oppi dette!
yeezy boost 350
hogan outlet
fila
fitflop
louboutin shoes
jordans
supreme new york
nike cortez
fila shoes
birkin bag
Legg inn en kommentar