mandag 16. august 2010

Pai på pai

Dagens fangst i hagen
"Hva bruker vi egentlig grønnkål til", spurte jeg. Naboen og jeg hadde en prat i hagen, og jeg sto og stusset litt på hvordan grønnkålplantene mine kunne komme til nytte. To dager senere lå et avisutklipp fra 2002 i postkassa. Afteposten (i fullformat) hadde viet en hel side til grønnsaken, og den lure naboen hadde klipt det ut. I Sverige og Danmark går det masse grønnkål, men her i landet er den ikke en gang å få kjøpt i butikken. Det betyr at du mest sannsynlig må dyrke den selv. Jeg kjøpte noen grønnkålplanter på et gartneri, og det altfor seint. De burde vært plantet i jorden mange uker før, og var litt strantete og spe. Til neste år skal jeg prøve å så. Det geniale med grønnkål, er at den tåler frost, og kan høstes helt fram til jul (hvis du finner den under all snøen, da). Aftenposten hadde mange oppskrifter, men den jeg falt for, var grønnkålpai dekket av tomater.



Herlig!
Grønnkål er helt uten sidestykke næringsrik. Antioksidanter, c-vitaminer og a-vitamin (betakaroten), kalsium, jern, natrium og kalium. Alt dette i følge professor Karin Haffner, som uttaler seg i Aftenpostens grønnkålartikkel. Selv om bladene ikke er tykke, må de koke ti 10-20 minutter før de kan brukes i pai. Jeg silte av vannet og hakket den fint opp, før den fikk et halvt minutt i stekepanna, der finskåret bacon straks var ferdig. Kveldens plan var opprinnelig å lage kantarellpai etter gårsdagens sopptur, men nå lå det straks an til to paier.



Rosa drøm
Pai er helt nytt for meg. Jeg har mange gode venner som serverer pai til lunsj, middag og kveldsmat. Jeg er en racer på søte paier, men middagspai hadde jeg faktisk aldri laget før. Til pai synes jeg det er godt med en dressing. Denne gangen ble det en knallrosa en. Enkelt og greit: En rødbete nappes opp fra kjøkkenhagen, vaskes, skrelles og rives. Blandes med rømme, salt og pepper. Jeg synes det var veldig godt, men fattighusgubben var mer usikker.


Skoggull
Kantarellene fra soppturen ble stekt i bittesmå biter. Varm panne, litt meierismør og salt og mye pepper. Denne porsjonen sopp stekte jeg i to omganger. De har mye vann i seg, og hvis det blir for mye sopp i panna, slik at temperaturen senkes, blir det ofte kokt sopp, ikke stekt. Finhakket squash og løkringer fra hagen ble også stekt, og de tre blandet sammen.



Nystekt pai med sopp, løk og sqash
Paideig til to paier lages av 600 gram mel, 250 gram smør og seks spiseskjeer iskaldt vann. Smøret smuldres i melet, og knas sammen med vanndråpene. Dette gjorde jeg aller først, slik at deigen fikk hvile litt i plast i kjøleskapet. Etterpå trykket jeg ut paideigen i to former og perforerte deigen med en gaffel. Så forstekes paiskallene i ti minutter på 200 grader. Legg litt aluminiumsfolie oppå deigen, så den ikke blåser seg opp. Deretter fjerner du folien og fyller paiskallene med innhold. I den første paien er det kantarell, squash og løk, i den andre paien er det grønnkål og bacon. Visp sammen seks egg og seks desiliter melk, og hell over fyllet. Grønnkålpaien pyntet vi med rødløk og tomatskiver fra hagen, men resten av løkskivene ble pynt på kantarellpaien. Suuuuuuupergodt!



Grønnkålpai

Pai skal vel serveres med en frisk salat, men vi hadde bare rødvin :-) Det gikk også helt fint!


Inspirert? Her kommer oppskriftene i oppskriftform:


Paideig til én pai:
300 gram mel
125 gram kaldt smør
3 ss kaldt vann.


Kan trykkes rett ut i en paiform (eller kjevles), eller hvile i kjøleskapet hvis du har tid. Blir det paideig til overs, pakker du det inn i plast og oppbevarer noen dager i kjøleskapet.
Forstek paiskallet i ti minutter på 200 grader.


Fyll til kantarellpai:
Kantareller, piggsopp eller annen sopp stekes
En liten sqash hakkes og stekes
To små eller en sto løk hakkes og stekes
Salt og pepper
Fyll paiskallene med blandingen

Pisk sammen tre egg og tre desiliter melk. Hell over fyllet.


Fyll til grønnkålpai:
500 gram kokt og hakket grønnkål (jeg hadde bare 300 gram, det gikk fint)
6 baconskiver skåret smått stekes
Pepper

Pisk sammen tre egg og tre desiliter melk. Hell over fyllet.
Tre tomater skjæres i skiver og legges på toppen
En rødløk i skiver legges på toppen

Paiene stekes på 200 grader til de er gylne på toppen. Det varierer veldig fra ovn til ovn hvor lang tid dette tar. Vel bekomme!

6 kommentarer:

Bente sa...

Mmmm - så godt:) Pai er nydelig - kan jo varieres i det uendelige og med kantarell blir det jo bare supergodt:)
Ha en fin uke - gode tanker fra Bente.

DJ Kiddo sa...

Skjønner at jeg må ta fram låten Sugar Pie, Honey Bunch med The Temptations.....

Tulip sa...

De paiene så veldig gode ut!
Takk for oppskrift:)

Hilde sa...

Mmmm pai med selvplukket sopp er lykke! Fant kantarell og matpiggsopp i helgen, så søndagsmiddag ble pai - takk for at du deler oppskrifter dette må prøves for det er mere sopp i skogen...
Hilde

Carina Dale sa...

Dette hørtes utrolig digg ut. Takk for tips!

Anonym sa...

Deilig! Tørrsteker du kantarellene først? Når vannet er ute av dem, da først kommer smørret (og event. andre ingredienser) i panna!