fredag 5. oktober 2012

Sommerfugltanker


Hmmm... Hvorfor er det så mange sommerfugler i hagen vår i år? Det har vi fundert mye på, og gledet oss stort over alle de små vingeslagene. Det er jo helt supert at det er liv i hagen. Vi heier på bier, mater fugler og studerer biller, marihøner (som vi nesten ikke har sett noen av i år) og altså sommerfugler. I år har sommerfuglene virkelig tatt bolig her hos oss.


Og jammen har det fått konsekvenser av det lite hyggelige slaget. De hvite sommerfuglene, som jeg nå har funnet ut heter "stor kålsommerfugl", har tatt seg til rette i kjøkkenhagen. Alt som kunne likne på kål har fått gjennomgå. Den deilige mangolden ser ut som et svennestykke i blondebroderi. Brokkolien tok fullstendig kvelden, noe også grønnkålen gjorde tidlig. I fjor hadde vi jo grønnkål i hagen helt til jul. I år måtte jeg bare rive den opp og få det unna, så ekkelt var det. Larver overalt. Æsj! Det var min mormor som mente disse hvite sommerfuglene egentlig var skadedyr. Og en dag jeg satt på utedoen på hytta til svigermor (ja, akkurat ja ...), kikket jeg på plakaten "Våre sommerfugler" på veggen. Og der var jo vår hvite sommerfugl. Med navnet Stor kålsommerfugl. Det var da jeg la sammen to og to. Og fikk kålmordervingeslager.


Jeg vet ikke om jeg skal gjøre noe før neste års sesong? Kanskje bare fortsette å fôre kålsommerfuglene? De er jo pene å se på. Eller plante stauder som en erstatning? Er det noen som har tips i saken, tar jeg mer enn gjerne i mot. Heldigvis har vi også hatt noen vakre neslesommerfugler her også. De flyr rundt i hagen både på våren (overlevende fra fjoråret) og på sensommeren/høsten (de nyklekkede).

Sensommeroktoberhilsen fra Marie

4 kommentarer:

Mette sa...

Her hos oss har vi hatt lite sommerfugler i år.Tror at det skyldes den tidlige våren med påfølgende kulde. Vi har dyrket grønnkål i pallekarmer, laget enkle bøyler av ståltråd over, og brukt sort tyllstoff som duk for å holde kålsommerfuglene unna. Muligens går det an å bruke elektrikerrør som bøyler, hvis du setter noen pinner i jorden til å "tre dem ned på".

Toril A sa...

For et nydelig bilde av datteren, tankefull i gresset! Det er dessverre sånn at å dyrke kål økologisk er svært vanskelig.Det kan gå bra et år eller to, så blir det bare verre for hvert år. Agrylduk over kan muligens hindre kålsommerfuglene, men rotmarken kommer nok den også.Vi prøvde å sprøyte også, men måtte ha sterkere og sterkere blanding for hvert år og gav opp hele kålen. Men man kan jo lure på hva blomkålen vi får kjøpt er behandla med.Jeg gjorde et forsøk for noen år siden og lot en blomkål ligge i grønnsakskuffa i kjøleskapet fra om sommeren og HELT TIL JUL. Den hadde ikke råtna! Det begynte med at jeg glemte den der da vi dro på ferie om sommeren og ble helt forskrekka da den var like fin etter flere uker.Kanskje noe å tenke på!

Et puslespill sa...

Var jo fine sommerfugler, synd de spiser kålen.

God helg!

Hilsen Miriam

Arne på Kleiva i Skien sa...

Hvit akrylduk over kålen hindrer sommerfuglene å legge egg og dermed slipper du larvene som spiser opp avlingen.Mine grønnkålplanter er store og fine!! :)