mandag 17. desember 2012

Nytt liv for farmorskapet


Da jeg var liten elsket jeg å være hos farmor. Farmor Else var født noen få år etter at 1800-tallet ble til 1900-tallet, og var allerede eldgammel da jeg var barn. Hun bodde i et gammelt gulmalt hus i Kirkegaten (der min søster bor nå). Huset var møblert litt som hjemme hos oss - relativt få, men praktiske møbler fra mer enn ett prestegjeld. Under sofaen i stua sto en liten metallkiste med plastdyr fra pappa var liten. I en krukke i vinduskarmen var det smørbukk-drops. Og på farmors soverom sto dette lakkede skapet. Skapet er norskprodusert i Nordfjordeid, og har uttallige små hylleplater innvendig. I farmors skap luktet det alltid lavendel. Hun hadde smykker, duker, lommetørkler og undertøy i skuffene, og både her og der lå det lavendelsåper. En tur i farmorskapet var rene skattejakten.


Etter at farmor døde på slutten av 90-tallet har det vært brukt av faren min. Så har det stått i uthuset vårt et par år, men i sommer tok vi det inn. Det har tatt tid, men nå er skapet endelig malt. Jeg vet det er helt krise å male disse lakkede gamle norske møblene, men jeg vil ha farger! Skapet er nå blått mot grått og er malt med drygolinmalingen vi hadde igjen fra ytterdørene våre.


I de mange hyllene er det nå plass til sløyfebånd, papir, garn, limpistolen, tapetrester, perler og alt annet kreativt vi trenger en plass til. Oppå skapet har en av skoleplansjene vi kjøpte sist helt kommet opp. Den passet perfekt nå som det nærmer seg jul. Den grønne brødboksen er fra den norske marine, og var  barnas oldefars matboks da han var til sjøs.

Jeg er også i gang med å male slagbenken blek grønn. Den blir nyyyydelig! Lut er ut og grønt er skjønt :-)

Ha en fin adventsuke!
Marie

10 kommentarer:

Åse Marit Flesseberg sa...

Hei Marie. Det var en super ide! I de små skuffene blir det mulig å få oversikt over bånd og småting også. Jeg har et gammelt skap jeg ikke helt visste hva jeg skal bruke til, fordi skuffene er så små. Nå vet jeg :)
Riktig god førjulstid.

Liv Myredal sa...

Det er nok noen få møbler som ikke bør males, men dette skapet ville jeg også ha fikset med maling og farger. Farger gjør noe positivt med oss, så det er bare å stå på.
God jul! Liv

berit sa...

Et helt vanlig, lakkert skap uten spesielt treverk eller dekorasjon, kan så absolutt males. Det ble kjempefint! Det kommer sikkert slagbenken til å bli også.

Anonym sa...

Hei, fin blogg du har.

Jeg har også tenkt å male en benk grønn, men synes det er vanskelig å finne rett grønnfarge. Vil du gi bort fargekoden til din benk?

Britt

Livet ... på Øvre Holt ! sa...

Det var en koselig historie om din farmor. God kveld til deg !

Toril A sa...

Skapet ble flott, og jeg koste meg da jeg leste historien .

Livet i Fattighuset sa...

Britt, jeg maler med fargen Fjell31, som føres hos Fargerike-kjeden. Jeg skal ta bilder og vise fram resultatet, så kan du se om du liker det. Lykke til med malingen :-) Hilsen Marie

Brocante sa...

Flott! Man trenger jo en del plass til alt man ikke vet hvor man skal plassere.... DET er det jo nok av!

Unknown sa...

Jeg liker skapet ditt, kan jeg komme på skattejakt?
Ønsker deg og gjengen en kjempefint jul :)
Klemmer fra meg <3

Anonym sa...

Hmm, "Relativt få, men praktiske møbler" høres ut som en god idé. Hjemme hos oss har vi gått får "I overkant mange, og fryktelig upraktiske møbler". Anbefales ikke. God jul, Mary Lou.

K-man