mandag 4. juni 2012

Sirkelplatting på plass (etter mye bråk!!)


Bak en levegg i hagen - mellom uthuset og hovedhuset - har vi en gruslagt plass. Her er det rotete og støvete i dag, men planen er som følger: Dette skal bli en vakker og beskyttet oase, der vi kan spise middag, drikke varm kaffe, kald øl, leke med barna og lese aviser. Mest av alt ønsket vi oss et bakgårds-byrom steinlagt med gammel gatestein. Men da det viste seg å bli litt dyrt (vi har tross alt blåst av INNMARI mye penger på restaureringen de siste årene), valgte vi å lage dette gulvet med en blanding av sirkelformede plattinger laget i impregnert terrasseplank og gammel gjenbrukt rød teglstein. 


Akkurat dette med sirkelformen har skaffet meg mye bråk. Jeg begynte nemlig å tegne på dette gårdsrommet i fjor. Og da tegningen viste to halvsirkelformede tregulv, ble det rett og slett litt brumming hos fattighusgubben. Han fikk selvsagt full støtte hos sin svigerfar og bortimot alle andre menn som hørte om planene. To ganger har han overbevist seg selv om at disse plattingene måtte bli firkantede, og begge gangene har jeg blitt sur som en sitron. Ikke bra!


Men som dere ser av bildene, endte det jammen opp med sirkelens form. Som et kompromiss, begynner plattingen med en firkant, før den avrundes harmonisk. Gubben klager over at det er dårlig utnyttelse av plassen, men jeg argumenterer med at steinene jeg skal legge mellom plattingene skal ligge på akkurat samme nivå. Dermed vil det hele oppleves som en eneste stor flate, slik at det ikke spiller noe rolle om det fjerde beinet på stolen du sitter i står på steingulv, og ikke på tre. For å få til en perfekt sirkelform (eller halvsirkel), målte vi oss fram til midtpunktet på sirkelen, og festet en trelist med skrue i punktet. Deretter tegnet vi oss rundt kanten, en planke av gangen. Slik ble det en vakker og symmetrisk bue som avslutning. Flinke gubben og kona hans, hehe.


Med en kraftig stikksag var det så bare å skjære langs tusjmarkeringen. Spenningen var til å ta og føle på, jeg var hellig overbevist om at dette ville bli superbra. Og det ble det også. Flere steder ble plattingen forsterket ved at vi festet treklosser der plankene stakk mest ut. Det er ingen vakker avslutning på gulvet, men det gjør ikke noe. Det skal jo legges stein, slik at ingen lenger kommer til å se innunder treverket. Men først skal det lages en halvsirkel til, og deretter er det klart for å fjerne gammel sandmørtel fra teglsteinene som skal brukes. Historien om steinene og hvordan vi tjuvet dem til oss, kan du lese i en eldre artikkel, som du finner her. 


Jeg har også tegnet inn plass til beplantning i hjørnene, slik at det blir et litt mykere inntrykk blant alle de harde materialene. På veggen inn mot uthuset er det skygge hele dagen, hele året. Dermed må jeg finne noen grønne planter som tåler skygge. Jeg ønsker meg også noen klatreplanter som kan krype oppover et espalje på uthusveggen uten å ødelegge treverket. 

Men først altså: En platting til, før steinleggingen står for tur. Jeg kan nesten ikke vente på at dette skal bli ferdig :-) 

Marie


15 kommentarer:

Villa Lindås sa...

Dette kommer nok til å bli virkelig flott! jeg hadde noen lignende planer der vi bodde før, men det ble ikke så godt mottatt av mannen min heller! rart det der;) Synes dere er fantastisk flinke og finner masse inspirasjon her hos dere!

Ha en fin dag!
hilsen fra oss i Villa Lindås :)

Ninaslilleverden sa...

Dette blir nok kjempefint, artig med noe ikke alle har.

LIVS LYST sa...

Så fint det blir, Marie! Kaffe der neste gang vi møtes da eller? Hihihi

Vibeke fra Bengtgarden sa...

Hærlig med slike plasser, og det er bare at vi står på vårt - så blir det nok ;-)

Gleder meg til å se det helt ferdige resultatet.

Fin ukestart og mandag til deg!

Livet i Fattighuset sa...

Gårdsrommet bør være klart til dere dukker opp neste gang, Liv. Og om det ikke blir før julemarkedet 1. desember (dere er vel klare, hehe?), skal jeg måke plass til både Janne, deg og eventuelle gubber dere måtte dra med dere til Holmestrand.

Til Villa Lindås: Det er bare å begynne å øve seg på overtale menn til å gjøre som vi sier. Det kan ta tid, altså. Her i huset kjøpte vi materialer i høst, og er enige om byggingen nå. Hoho, her går det unna :-)

Marie

Åshild sa...

Kombinasjonen mellom tre og teglsten blir sikkert flott.

Marits Hverdagsgleder sa...

Innmari stilig! Rart det der... kara skriker og uffer; "nei det går ikke, er du sprø... veit du hvor mye jobb det er..." osv. osv... men vi får som oftest gjennomslag for ideene våre, og når de er ferdige med jobben disse karene våre, så er de enige i at; "joda, det ble jo fint da" :)
Klem

Rosehagen sa...

Spennende;)
Jeg liker at en bryter litt med tradisjonen og går for noe en vil ha. Og dette ser veldig bra ut;)

Gleder meg til fortsettelsen;)

Klem fra Ann-M.

Toril A sa...

Gleder meg til å se det ferdige resultatet! Soleplattingen min er full av plantekasser-hver sommer!Men egentlig er jeg ikke så glad i å sole meg, og det vet min kjære mann.

Mailinn`s interiørblogg sa...

så bra at mammen tok til vettet og hørte på kjærringa;) hihi.. vi vet som regel best.. ihvertfall når det kommer til estetikk og innredning;) dette ble veldig bra og annerledes enn de 4 kantede plattene som ALLE har...( jeg og;)..gleder meg til å se det ferdige resultatet.. spesielt siden du skal bruke teglsten.. har endel liggende men har ikke funnet en god ide å bruke de på enda. Lykke til ;) klem

Fru Hansens Kreativiteter sa...

Gleder meg til og se det ferdige resultatet :)

mvh ingrid

Tor Flesseberg sa...

Hei så fin platting.

Et lite tips til å få den rund og fin uten at eneveden på tilfarerne synes er som følger.

Kapp snitt, med jevne mellomrom inn i kantbjelken, til det er ca 1-1,5 cm virke igjenn. Du kan da bøye kantbjelken rundt og du får en fin og avrundet kantbjelke. Du må prøve deg frem litt for å finne ut hvor mange kapp som må til, dette kommer ann på hvor bredt sagblad du benytter. Gjerdesag, Listeseg eller håndsirkelsag er enkelst å benytte. Det er viktig av kuttene er vinkel rette på bjelken.

Prøvde å ringe da det er enklere å forkalre muntlig , men fikk ikke svar

Lykke til med neste platting.

MVH
Tor

Livet i Fattighuset sa...

Tusen takk for supertips, Tor. Geir er på saken, og veldig fornøyd med litt input på hvordan dette skulle gjøres :-)

Marie

Unknown sa...

شركة قمة الدقة للخدمات المنزلية
شركة تسليك مجارى بالدمام
شركة تنظيف بالجبيل

yanmaneee sa...

fila
nike air max 95
nike shoes
air max 97
nike air max
nmd
moncler outlet
fila shoes
air jordan
nba jerseys