torsdag 7. juni 2012

Syrlig smak av sommer


Noen av mine aller tidligste sommerminner er sure greier. Skikkelig surt - med sukker på. Nederst i mormor og morfars hage, rett ved komposten, vokste nemlig meterhøye rabarbrastilker. Og av og til fylte mormor en liten kopp med sukker, slik at jeg og søskenbarna mine kunne dyppe rødgrønne rabarbrastilker  i koppen. O fryd! O frykt! For makan til syre skal du lete lenge etter. Slik var den enkle sommerlykken da.


Og sånn er den enkle sommerlykken nå. For selv om min fireåring spytter ut rabarbrabitene jeg entusiastisk introduserer henne for (med sukker i prinsesseporselskopp), er sommerfryden hos moren hennes like stor. Vi er så heldige at vi hvert år får lov å plukke så mye rabarbra vi bare klarer å bære fra en hage nede på brygga. Og det gjør vi! I år hadde vi også med spade, slik at vi fikk med en rabarbrarot hjem til Fattighushagen. Den er midlertidig plantet i potetbedet mens jeg lager et hull i plenen den kan plasseres i. Og deretter var det klart for tidenes rabarbraskrellemaraton.


Jeg kutter rabarbraen i småbiter, og slenger alt jeg ikke skal bruke samme dag i fryseren. Da kan vi lage sommersmakende rabarbrapai midt på vinteren også. Denne gangen ble det rabarbragrøt og rabarbrapai. Det er så enkelt å lage at den nesten gjør vondt! Og her er oppskriftene:

RABARBRAGRØT: 
1 kilo rabarbra i biter
saften av en appelsin (kan sløyfes)
200 g sukker (her må du smake deg fram)
0,5 ts kanel
0,5 ts ingefær
3 ss maizenna utspedd i vann

Slik gjør du: 
Kok rabarbra og appelsinsaft (evt liten skvett vann) til rabarbraen er mør. Rør inn sukker til du synes syra ikke tar helt overhånd. Ha i krydderet og kok videre i tre, fire minutter, før du rører inn maizennablandingen. Deretter må grøten kokes minst ett minutt til, før du heller den i en serveringsbolle og setter til kjøling. Serveres med vaniljeis eller fløtemelk. 

 VERDENS ENKLESTE RABARBRAPAI: 
3 stilker rabarbra
1 liten pakke vaniljekrem (kan sløyfes)
100 gram sukker
100 gram kaldt smør
100 gram hvetemel

Slik gjør du: 
Skrell og kutt opp rabarbraen i småbiter. Legg dem i en usmurt paiform. Spre vaniljekremen over. Bland smør, sukker og hvetemel i en egen bolle. Er smøret kaldt nok, blir dette en smuldredeig du strør over. Blir deigen til én stor deigklump, kan du bare plukke den fra hverandre og legge over frukten. Stekes på 180 grader i ca 15 minutter, eller til den er gyllen oppå. (Kan ta 12 minutter, kan ta 25 - det kommer an på ovnen din). Denne oppskriften har jeg fått fra min venninne Turid, og den heter visst "lillesøsters pai". Paien funker med alle mulige frukter og bær - nydelig til blåbær, bringebær, epler og alle andre varianter.  DENNE OPPSKRIFTEN HAR SMAKSGARANTI :-)10 kommentarer:

Leonora sa...

Åh dette ser godt ut! Tror jeg må løpe ut å sjekke hvor stor rabarbraen i min hage har vokst seg :-)

Elisabeth sa...

Jepsi-pepsi! Den er garantert suksess! Har laget den plenty av ganger.
Sist ble paien laget på mandag til hyggelig middag med svenske bobilvenner. Jeg tok litt vaniljeis ved siden av. Funker flott!

Torill sa...

Det er såå godt. Dersom du har saftkoker så blir det helt fantastisk saft av rabarbra. Jeg kokte opp ca 5kg rabarbra, og det ble til litt i overkant av 2liter u8blandet saft. Jeg hadde trodd det ble mere ut av det, men det som kom hadde en helt fantastisk rosa dus farge- og super godt. namnam:)

hageglad sa...

Har plukket noen stilker og var ikke sikker på hva jeg skulle lage av dem men nå vet jeg råd! Takk for oppskrift! Hege

Anonym sa...

Hei!
Takk for koselig blogg. Den paioppskriften kjenner jeg godt. Jeg har brukt den i mange år, men uten vaniljekrem. Det høres godt ut, må prøves. Til langpanne kan oppskriften bare 4-dobles!
Hilsen Anne

Tulip sa...

Rabarbra er nydelig sommermat:)
Mye man kan lage av dem, så de er kjekke i kjøkkenhagen!

Elin sa...

Hei!

Bloggen din har fanget vår oppmerksomhet på grunn av kvaliteten av oppskriftene. Vi ville bli glade hvis du ønsker å bli med i Alleoppskrifter.no, slik at vi kunne koble til den.

Alleoppskrifter er en søkemotor som samler de beste norske matlaging nettsteder og blogger fra Internett.

Flere hundre blogger er allerede registrert her og dra nytte av den trafikken vi sender til sine blogger og nettsteder.

For å bli med Alleoppskrifter, bare gå til http://www.alleoppskrifter.no/ga-med-i-matbloggtoppen

Ha en fin dag!

Vennlig hilsen,
Elin
Alleoppskrifter.no

Unknown sa...

شركة قمة الدقة للخدمات المنزلية
شركة تسليك مجارى بالخبر
شركة تنظيف فلل بالجبيل

yanmaneee sa...

michael kors handbags
jordans
balenciaga
cheap nba jerseys
nike huarache
yeezy boost 350 v2
jordan shoes
yeezy boost 350 v2
nike vapormax
cheap jordans

yanmaneee sa...

kobe 9
off white jordan 1
adidas yeezy
jordan shoes
adidas gazelle sale
adidas nmd r1
retro jordans
coach outlet
louboutin shoes
zx flux