mandag 8. mars 2010

Nybakt loff og oldtidsmarmelade


Alt det dette huset er gammelt. Møbler, dører, tak, vegger og gulv. Til og med fattighusgubben begynner å dra på åra (hoho - han er selvsagt alene om det!). Likevel er alt dette for ungt å regne når jeg nå har laget oldtidsmarmelade. I den nye nærbutikken på Torvet fant jeg store, gule og velduftende kvedefrukter. Mann og kone bak disken mente at det beste var å vaske, skjære opp og spise som de var. "Javel", tenkte jeg, og ruslet hjem med to store kveder i posen.


Etter en tur på nettet fikk jeg helt andre tanker. "Ikke spiselig i rå tilstand", sto det. "Fantastisk når den er varmebehandlet". Dermed gikk jeg igang med marmeladeprosjektet fra fortiden. For kvedefrukten er "oldtidsfrukten nordmenn glemte, men som stjernekokkene elsker! Den er nærmest uspiselig som rå, men når den varmes opp, kommer en myk og søt smak frem". Slik beskrives den på nettsidene hos Bama.

Kvede hadde altså sin storhetstid i oldtiden, og var visst også en hit i middelalderen. Den store, klumpete frukten var en av de aller første fruktene menneskene lagde marmelade av. Like etterpå fant vi opp appelsinmarmelade (som skulle vise seg å bli en langvarig suksess ...).


Jeg brukte denne oppskriften som jeg fant på matoppskrift.no:

Kvedemarmelade
  • 1 kg kvede
  • 1 kg sukker
    (Dette ble litt vel mye sukker)
  • Vask og skjær kvedene i biter.
  • Fjern kjernehus og kjerner, men la skallet være på.
  • Ha frukten i en kjele og hell vann over til det dekker.
  • La frukten småkoke i 20 minutter til den er mør. (Sil vannet av og bruk det til kvedegele.)
  • Mos frukten.
  • Vei mosen.
  • Bruk samme vekt sukker.
  • Ha mosen i kjelen og kok opp.
  • Tilsett sukker og kok videre til mosen tykner, mens du rører hele tiden.
Ha marmeladen i nydelige glass og bak et fantastisk brød. Dette er vel en passende aktivitet for ekte kjerringer på kvinnedagen? Jeg trekker i hvert fall i røde strømper og åletrangt skjørt på jobb i dag.
Det beste fra alle verdener får være godt nok!

Grattis med dagen, alle damer :-)

7 kommentarer:

Sandoren og Blåsten sa...

Så stilig! Må innrømme at jeg kun har hørt om Kvede-te (som visstnok blir mer og mer populært) så det var så artig å se bildene i innlegget ditt.

Morro med gamle oppskrifter og måter å lage ting på.

Ha en fortsatt god kvinnedags-kveld!

Hilsen Gry K

Mia sa...

Verkligen en passande aktivitet! Du får ju också vara med och smaka. Låter jättegott. Hade jag någonsin sett en kvede eller kommit till att se en ska jag försöka jag också :)

Monika sa...

Heisan - snubla inn i bloggen din - og her blir eg litt til ;)

Utolig mye fint - og teppet ditt - kjempe fine og du -- eghar begynt på noen slike eg og ;)
Smil fra monika

Grethemormora sa...

Og hvordan smakte det?

idapida sa...

det smakte fortreffelig mamma, jeg fikk sjansen til å teste når jeg satt vakt for gullet vårt:)

Tulip sa...

Aldri hørt om kvede, men nå lærte jeg noe nytt!

Koselig å lage sitt eget syltetøy. lagde nydelig bringebærsyltetøy i høst. Nam...
Klem

Anonym sa...

Vi sådde Chaenomeles japonicum (japansk eldkvede) for mange år siden, men hadde ikke tålmodighet nok til å vente på at den ble stor nok. Så marmelade ble det ikke. Hilsen Toril A.