tirsdag 19. april 2011

Et kupp! (som medfører hardt arbeid :-)

Noen ganger begynner det å klø veldig i "redde-kulturarven-fingrene" mine. Denne uka rives et av de gamle husene i byen. Vinduer og dører av verdi er byttet ut med husmorvinduer og andre grusomheter for lenge siden, så det var ikke mye å sikle på akkurat her. Men på endeveggen - som er en brannmur laget av rød, håndlaget og gammel murstein - der finnes det skatter.

I veldig mange år har det vært klesbutikk i dette bygget. Dukkene i vinduet var over 40 år gamle, og veldig sjarmerende. Etter at det ble klart at huset skulle rives, har butikkene flyttet videre oppover i Langgaten, og bygningen har stått tomt en stund. I løpet av påskedagene er huset helt borte.

Fattigfolket fra Kirkegaten 7 har lenge vært på utkikk etter murstein. Den skal brukes som belegningsstein mellom uthuset og hovedhuset. Tanken er å skape en litt dansk/engelsk stallfølelse i bakgården. Den gamle steinen har nydelig patina, med småskader, saltutslag og ujevn størrelse. Lillemor tok dermed på seg arbeidslua, vernesko og en bukse hun allerede har maling på. Og var klar til dyst.

Etter å ha spurt om lov, hentet vi henger og arbeidsdresser for å hente stein fra husets opprinnelse midt på 1800-tallet. Siden taket var det første som forsvant, var det også disse steinene som først ble pigget ut og hivi ned i conteinerene. Jobben var først og fremst å sortere hel stein fra brekkasje, for mange av steinene hadde ikke tålt fallet fra tredje etasje.

Og se - fattighuskona har også fått være med på et bilde! Det skjer nesten aldri, siden jeg alltid står godt plantet bak kameraet. Både når det skal pusses opp og ferieres. (Liten digresjon der, altså).

Fem lag med stein fordelt på tre turer ble det tid til søndag ettermiddag. Mange av de som gikk forbi på tur lurte selvsagt veldig på hva vi drev med. Dette er både klimavennlig, kulturhistorisk interessant og økonomisk. For oss er det helt gull, for etter seks år med restaurering har vi ikke penger igjen til steinlegging. Vi drømmer tross alt om både stakittgjerde og høyt plankegjerde med port i. Men først skal vi se om vi rekker enda en tur bort til steingruva :-)

Inspirert? Bruk øynene og tør å spørre! De som river må tross alt betale for å levere søppel.

Ha en fortsatt fin påske!


Marie

20 kommentarer:

Dorthea sa...

For en utrolig flott ide! :) :) Dere er kjempe flinke, og gjenbruk er så bra av mange grunner...

Hilsen Dorthea! :)

Blått til lyst sa...

Så flott! Det kommer sikkert til å bli helt sjarmerende. Og, dere skal bruke steinene til belegning, trenger dere kanskje ikke banke hver stein helt ren. Huske Toppen Bech besøkte et hus på Hvaler som var bygd av gjenbruksstein. De hadde banket og banket og banket og banket.
Gjenbruk er bra!
God påske - Liv

designhund sa...

så flott,
så flinke dere er!
det blir hardt arbeid,
gøy, og veldig fint!

Tulip sa...

Vi gjorde det samme da et hus skulle rives i Horten. Nydelig gammel teglstein er som gull...jo hvitere og mer slitt, jo vakrere synes jeg!

lykke til!

Puumuli sa...

Oj, vilket fynd du har gjort! Jag är avundsjuk...

Kram
Sari från Puumuli

Franskir draumar sa...

hei,

jeg ved det bliver sååå fint. Det er langt smukkest med gamle mursten, de andre er alt for perfekte.
Men du har nok ret, man skal vist tør at sprørge, det er lige som det jeg mangler. Her hvor jeg bor i Oslo, rives der en masse ind i mellem, nogle gange ser jeg noget jeg lige kunne bruge... men jeg tør ikke. Jeg ved ikke hvad jeg tror der sker, men nu prøver jeg næste gang.
Held og lykke med belægningen, dette bliver sjovt, endnu bedre for dere har reddet nogle skatter - Og gratis kan vi altid lide ;=)

med vennlig hilsen
Dagný

Mamsens hus sa...

Fantastisk!
Ha en flott påske. :) :)

Unknown sa...

Looks like a ton of work!!
Chris :o)

Bente sa...

Utrolig og helt fantastisk. Ha en god påske forhåpentlig med ikke for mye jobbing.
Nyt også det fine været som vi har fått meldt.

Bente

Anonym sa...

Lykke til - gjenbruk er flott! Vær bare klar over at mye gammel murstein ikke er frostsikker så om den bli liggende fuktig om vinterene kan den fryse i stykker. Så ta noen i reserve også. :)

Anonym sa...

Lykke til! Hilsen Toril A.

Mia sa...

Grattis, vilket fynd, det kommer bli jättefint. Mycket jobb men underbart vackert. Klarar aldrig gå förbi en tegelsten heller, men ett sånt berg, fantastiskt, väl värt en dags jobb :)

Grethemora sa...

Vemodig at gamle bygg rives, gata blir nok aldri den samme uten! Tenker på at da du var veldig liten ble oppvasken vasket i en "meget stillegående" KPS-oppvaskmaskin. Den var kjøp hos Hals (hvitevare), som drev butikk i denne bygården i mange mange år :-)

Underberget sa...

Wow! Jeg er imonert over alt dere holder på med! Det blir sikkert kjempefint med murstein i hagen, gleder meg til å se resultatet:-)

Anonym sa...

Det er ikke noe problem å bruke gammel teglstein til belegning bare du sørger for god drenering under så de ikke blir stående i vann. Faren min har en stor steinsatt plass utenfor huset i sånne stein og det har gått fint i mange år. Fint å så kryptimian innimellom også blir de fort litt grønne etterhvert av mose.

Det er vedig fint :-)

Jon

Gyngestol og kaffigrut sa...

Så fantastisk! Gamle mursteiner er så fine.
Jeg er stadig på utkikk, men det var det med å tørre og spørre da...
Ønsker dere en herlig påske!

Mia, New Room Interior sa...

Såå gøy, og så fint det kommer til å bli!! Ønsker dere en super påske!! KLEM

LIVS LYST sa...

Teglstein i bakgården blir supert, Marie! Vi har samme planer... får se om vi har fått tak i nok.

Gooood påske videre!
Klem fra Liv

berit sa...

Lykke til med mursteinsprosjektet. Vi har peis av murstein fra et fjøs som ble revet i Drammen, og badeinnredning av murstein som vi fikk lov å plukke da de rev deler av Sande Fabrikker. Er kjempefornøyde!

Mailinn`s interiørblogg sa...

hei;) for en utrolig fin blogg du har. og det huset,til en krone? leste jeg riktig? Jeg kom over bloggen din når jeg googla teglstein. Ønsket å finne inspirasjon til `blomsterbedd laget av teglstein`. Har selv masse liggende etter den gamle pipa vår men er helt fersk når det kommer til hagestell;) Derfor er det så genialt med blogglanida, man finner jo alt mulig;) Legger meg til som følger hos deg jeg. kanskje det kommer bilde når du/dere har fått lagt steinene. hadde vært morsomt å sett. Ønsker deg ei kjempe fin helg;)