mandag 10. oktober 2011

Har du sett makan?

I en eske i uthuset, der en hel musefamilie hadde funnet seg til rette, hentet jeg i helgen fram et helt spesielt servise. Musemor og Co hadde virkelig godtet seg med alt avispapiret som var brukt til å pakke inn en hel del gamle skatter etter min farmor.

Dette grønne, håndmalte serviset er fra Egersund Fajanse. Både kopper, skåler, de to lysestakene og en spesiell bolle har dekor i mørk lilla og sort. Jeg husker godt lysestakene og bollen, som sto på en vokset eikeskjenk i det gule huset til farmor. Siden jeg var barn har jeg beundret og fryktet dette. Så stygt, så lekkert, så koselig og så ... ja, hva er det egentlig? Spesielt er det i hvert fall.

Stemplet under serviset kalles "lille urnestempel" og ble brukt fra 1920 og et stykke ut på 50-tallet. Bollen og stakene er kun merket Egersund, uten stempel. De hører kanskje ikke sammen med kopper og kar, men fargene er de samme. Dessverre har vi bare tre kopper, og en av dem er alvorlig skadd (med nennsomt reparert med lim). Min kusine Gro har lenge brukt koppene til tyttebærsyltetøy på julaften, men nå har de kommet tilbake til Kirkegaten. Det er hyggelig.

Jeg har søkt rundt på Internett for å se om jeg klarer å finne ut noe om disse rare gjenstandene, men finner ikke ut noe. Vet du noe, opplys meg gjerne, for det hadde vært morsomt å vite hva dette heter og hvem som har designet det for Egersund.

I vår grønne stue har det nå altså blitt enda mer fargerikt. Deler av serviset har vi også satt til stas i vårt nye bibliotek - som siden forrige innlegg har blitt enda lekrere og enda mer ferdig. Mer om akkurat det i neste innlegg :-)

Sammen med rosa hortensia, som synger på siste verset ute i hagen, er det nå turkisgrønt på kaffebrettet på bordet. Boblen fra Finn Schjøll tar seg godt ut, der den liten og glassklar tar vare på de siste gledene fra hagen.

Ha en finfin kveld! Her ryddes det for harde livet. Vår 18 meter lange gang er full av ting som skal kastes, gis bort, legges på loftet, bæres ut i bua. Etter to og et halvt år har vi nemlig bestemt oss for å sortere flyttelasset vårt. Bedre sent enn aldri, eller?

Marie

9 kommentarer:

Kim Elise sa...

Jeg synes de koppene og tallerknene var skikkelig lekre jeg! :) Og makan - det har jeg ikke sett! Er sikker på at det passer inn i huset. :)

Åshild sa...

Nei, jeg har ikke sett makan. Det er veldig synd at det ikke finnes noen nettkatalog for alle serviser produsert på norske fabrikker.

.....

Men kanskje er det Theodor Friestad? http://www.digitaltmuseum.no/things/thing/NF/NF.1985-0525AB/image/157029

Jeg har også en del gjenstander fra Egersund og de andre fajanse/keramikkfabrikkene i det området så jeg har nok brukt noen timer med å lete.

erleichda sa...

sånn skatter er det ikke ofte enn finner!
serviset er nydelig : )

aase sa...

Det er nok ganske sikkert at det er Theodor Friestad som har designet disse. Han levde fra 1876 til 1950 og startet sin yrkeskarriere ved Egersund Fajansefabrikk. Han gikk senere i malerlære og var elev ved Statens kunst og håndverksskole. I 1910 kom Andreas shneider til fabrikken o g via hans påvirkning begynte Friestad å utvikle seg som kunstner. Han tegnet først Shneider sine mønstre, mwen etterhvert laget han egne.

Lene Simonsen sa...

Kanskje samme "serie"?
http://www.mohn-auksjon.no/auksjon/juleauksjonen-2010/fruktskal/

Livet i Fattighuset sa...

Tusen takk for hjelpen, alle sammen. Jeg tror jammen også det er Theodor Friestad som er designeren. Da har vi lest oss litt opp på mannen, og det er morsomt å vite litt om hvor dette kommer fra.

Takk igjen :-)
Marie

Frank sa...

Du kan spørre vedkommende her :
http://fayance.blogspot.com/2009/03/stemplene-som-ble-benyttet-av-feyer-og.html

Lill Andreassen sa...

Så morsomt - jeg har to sånne lysestaker og skål, akkurat som deres, men muligens med en noe annen dekor. Ser om jeg finner en epostadresse og sender dere bilde for moro skyld. Lill

yanmaneee sa...

nike foamposite
yeezy shoes
air max 2019
balenciaga shoes
nike air max
balenciaga triple s
michael kors outlet
yeezy
air max 270
yeezy 500