torsdag 20. oktober 2011

Høykarbodag er deilige greier

Med farmors gamle bakebolle, er det koselig å bake. Enten det er kringler, paier eller eplekaker. Akkurat nå er det selvsagt eplekakesesong, og for et par dager siden hadde jeg et lite "epleskrelle-prosjekt" sammen med Lillemor. 20 hageepler ble skrelt og delt under barne-TV. Treåringen fikk egen kniv, og klarte å skrelle ett eple mens hun så på tegnefilm. Akkurat en halvtime tok det eplet, men med eget forkle fikk hun i hvert fall inntrykk av å være med på moroa :-) Eplene ble til eplemos, som vi har lagt i porsjonspakker i frysa. Klare for en smak av sommer i vinterhalvåret.


Likevel lokker høsten fram de gode, gamle bollene. Gjærbakst er selvsagt helt ut om dagen. Skikkelig høykarbo, og det er jammen godt. Karbodebatten har gått over alle støvleskafter, så mitt råd er: Spis godt og variert, og gå tur :-) Da kan du også bake Ingrid Espelid Hovigs fantastiske boller. Deigen funker like bra til boller som krans eller kringle:

50 g gjær
100g margarin
3,5 dl melk
1 liter hvetemel
1 dl sukker
1 knivsodd hjortetakk (kan sløyfes)
1 ts kardemomme

Rør sammen og elt deigen, hev i 45 minutter, trill ut boller, hev i 30 nye minutter. Pensle med egg, og pynt eventuelt med hakkede mandler og perlesukker. Stek på 180 grader til bollene er gylne oppå. NYT!

9 kommentarer:

Ellen sa...

Epleskrelling er typisk aktivitet i montessoribarnehagen i Holmestrand. Eller bananskjæring.Og eggeskallskrelling. Jeg bare nevner det. God dag Marie!

Huset i Lunden sa...

Koselig og fristende innlegg; en får lyst til å hive over en deig med det samme :o) Kjempefin bakebolle du har, har ikke sett denne varianten med hvitt inni før. Flotte bilder i forrige innlegg; her har dere fått det kjempekoselig nå. Må være rart å tenke på alle skjebnene til de som har bodd her før dere, godt dere fyller huset med god energi igjen.

Ha en fin kveld!


- mona

Mia, New Room Interior sa...

Mmm, ser supergode ut!! Jeg synes også det der lavkarbogreiene går helt over styr! Ha en fin helg!! :-) KLEM

Åshild sa...

Høykarbo her også idag. Jeg laget 10 sånne deiger i dag. Eller det vil si 2x4doble + 1 glutenfri + 1 uten melk.

Jeg hygger meg med litt rester nå etter møtet som har vært.

Blått til lyst sa...

Det hørtes veldig koselig ut!
Både med epleskrelling med engasjert hjelper, og gode boller å kose seg meg. Er ellers så enig i at høykarbo og tur, litt av alt og godt med frisk luft er en flott måte å leve på *S* - Liv

Bente sa...

Så koselig Marie. Disse stundene med din lillemor nyt dem. Tiden går så for så fort. Mine to lillejenter har blitt 30 og 35. Baking er koselig.

Bente

LIVS LYST sa...

Så koselige det blir hos dere nå. Er enda en stue tatt i bruk? Jeg klarte ikke helt å skille dem fra hverandre her nå... Men det er så fiiint!!

Hørte jeg rykter om at det er på tide med en aldri så liten blogg-tur igjen??? Jeg er med!

Liv

Anonym sa...

Var innom idag, lenge siden sist! Må bare si at jeg blir så glad av å lese dine blogger, og INSPIRERT! Blir ekstra glad i livet liksom. Gleder oss til gode nabodager og vi vil gjerne være med på markedsdag! i Jula. Så hvis du og marie trenger litt hjelp, så bare si fra! VI snakkes, hilsen nabon i 12 :-)

Mita på landet sa...

*JA-til høykarbo!* Fristende,fristende.. Så lekre bilder du legger ut, alltid en inspirasjon!

Ønsker deg en flott uke!
*Marita*