mandag 5. april 2010

Naboen stenger dørene i tre år!!


Det er 2. påskedag. Lørdag ble påsken ringt inn fra klokketårnet i Holmestrand kirke. Den gamle trekirken fra 1674 er naboen vår. I går var det gudstjeneste og liv i leieren. Snart blir det stille der. Veldig lenge. Denne uken stenger kirken dørene. Det er merkelig, både for den som bruker kirken, og for alle de som ikke bruker den.


Kirken er i skikkelig dårlig form. På grensen til døende. Den har sunket nesten en meter i øst. Bærebjelker, tak og kledning er så kraftig angrepet av råte at det ikke lenger er noen vei utenom. Holmestrand kirke er én av kun fire gjenværende y-kirker i Norge (grunnplanen er Y-formet). Den er i tillegg den største av de fire, og den eneste bykirken.

Riksantikvaren har midlertidig fredet blikkfanget i enden av gata vår. Og nå skal det endelig skje noe. Men først skal kirken feires med en gratiskonsert tirsdag klokka 19. En skikkelig "fest på kjerka" er stelt til av KulturYkirken. Odd Børretzen (som også er naboen vår) kommer. Det gjør også Brødrene Bacchus, Nordic Tenors-tenoren Jan-Tore Saltnes, Ole Bolås, Roberto Pronzato, Arnstein Roch Øverland og flere. Trompetere skal spille fra klokketårnet. Tenk så flott det blir!

Lysekronen fra 1600-tallet.

Siden kirken blir stengt så lenge, har jeg laget en liten omvisning i det flotte bygget. Når kirken stenger onsdag, skal den nemlig tømmes for kulturskatter og kunstverk. Glassmaleriene laget av Per Vigeland skal restaureres. Alt skal lagres i "riktige" omgivelser, slik at det kan komme tilbake til kirkerommet når det står klart om to til tre år. God tur :-)

Y-formen gjør kirkerommet meget spesielt.

La de små barna komme til meg. Av Per Vigeland.

Prekestolen og galleriet bakerst i kirken.

Alteret med altertavlen.

Altertavlen viser engelen og den tomme Jesu grav. Malt av P. Petersen.

Klokketårnet.

Kirken sett nordfra. Kledningen er på vei av.


Kong Christian V ga borgerne i Holmestrand tillatelse til å bygge en kirke, og etter dugnadsinnsats kunne kirken innvies av biskop Hans Rosing "Den Hellige Aands Kirche" 15. februar 1674. Kirken har vært en viktig del av bybildet siden. Nå skal klokkene hvile noen år, før den igjen åpner dørene
når kirken kan friskmeldes.

Mer om kirkens historie kan leses her på KulturYkirkens sider.16 kommentarer:

Nina sa...

Vakker kirke, flott at den skal renoveres. Må innrømme at jeg ikke viste at vi hadde y kirker i Norge, så da lærte jeg noe i dag å da er jo ikke dagen bortkastet;-)
Nina

Anonym sa...

og hvorfor lar man kirken forfalle slik, spør jeg. Det hadde nok vært billigere å ta årlig vedlikehold enn den operasjonen de nå skal i gang med. godt de ikke har tenkt å jevne det hele med jorda da. det er sterke krefter i sving for å fjerne hele statskirken i regjeringskvartalet. får de som de vil vil alle kirker se slik ut om noen år. dessverre.

nydelig kirkerom i denne kirken!

fortsatt god påske :)

Fargerike Dagny sa...

Det var virkelig en nydelig kirke. Merkelig at de ikke har tatt tak i det tidligere. Y-formen er helt nydelig, flere burde bygges i samme stil!

Anonym sa...

Takk for en flott omvisning. Enig med Bea om at hvorfor blir ikke vedlikehold gjort regelmessig. Her jeg bor har vi en kirke som ser styggere og stygger ut for hvert år, det ble gjort litt krampe-oppussing iforbindelse med et kongebeskøk for noen år tilbake. Men det var kun litt overfladisk flikking. Du har en kjempekoselig blogg og jeg titter innom hver dag for å se hva du har lagt ut. Lykke til med videre oppussing og jeg gleder meg til å se og lese om resultatene.
Bjørg

Ramme Alvor sa...

Ei nydeleg kyrkje!

Sandoren og Blåsten sa...

Takk for lærerik omvisning! Nå kan jeg imponere min venninne fra Holmestrand, hehe.

Bra at denne kirken endelig blir restaurert!

Hilsen Gry K

Gunn sa...

Takk for omvisningen! Viste ikke at vi hadde Y-kirker, men den er veldig flott, så bra at den blir satt i stand.
Fin blogg har du, det er så koselig og lese innleggene dine!

Anonym sa...

Litt av et nabolag du bor i:) Flott at du tok den omvisningen men utrolig synd at de lot det gå så lenge før ting ble tatt tak i med vedlikehold.

Ha en fortsatt fin dag:)

lisasornes sa...

vakker kirke ♥

-Lisa ♥

Anonym sa...

Sannelig på tide å gjøre noe med den gamle skatten! Rart at den var brukbar i det hele tatt når den var sunket en hel meter i ene hjørnet. Vel overstått påske og lykke til med restaurering både hjemme og hos naboen! Hilsen Toril A.

j sa...

Det var et interessant indlæg. Især fordi jeg bor et sted, hvor vores kirke netop er blevet revet ned, og en ny er så småt ved at blive bygget (jeg kan se en stor kran herfra hvor jeg sidder. Og et element - en væg som skal være et eller andet sted) Vores kirke sank også, men den var ikke bevaringsværdig i samme grad som jeres, den var kun fra 1908 og var blevet renoveret i 69-70. Klokketårnet er blevet stående. Jeg har også skrevet lidt om det på min blog. Desværre kom jeg aldrig med, da der var udsalg af inventar. Alt - næsten - blev solgt for en slik. En PH lampe gik for 20 kr.!

Tulip sa...

Så nydelig kirke,bra de restaurerer den før forfallet tar helt over.

Blir sikkert rart at den står tom så lenge, men ekstra hyggelig når den igjen kan innvies.

Anonym sa...

I stavanger aftenblad kan du i dag få noen gode hagetips fra mannen min, Magnar, om du vil.http://www.aftenbladet.no/nytte/bo/1179558/Hager_for_viderekomne.html Hilsen Toril A.

Kjersti sa...

Nydelige bilder Marie!

Karen sa...

For en vakker kirke.
Jeg håper virkelig de tar godt vare på alle tingene i kirken, og setter den tilbake i orginalen igjen.
Gleder meg til å se etter bildene.

yanmaneee sa...

nike air max 97
retro jordans
nike air max 97
nike jordans
goyard
adidas nmd
golden goose outlet
jordan sneakers
kyrie 4
jordan shoes