torsdag 27. mai 2010

Alle dem som ikke er her mer ...

Farmor Else
I et album på stuebordet er de samlet. Alle dem som ikke finnes lenger. Mellom to myke og blå permer er historien samlet. Her står alvorlige grandtanter i stive, sorte kjoler ansikt til ansikt med et smilende bursdagsselskap fra 1950-tallet. Fotografiet har endret seg dramatisk. Nå knipser vi i vei med mobilen og kan dokumentere alt vi er med på. Det blir langt flere blinkskudd når vi kan ta 300 bilder med et digitalt speilreflekskamera på en ukes ferietur.

Oldemor Hanna
Alle disse ansiktene har hver sin historie. Hva slags hverdag hadde de, mon tro? Hvilke drømmer og tanker hadde mine oldeforeldre som bodde her i huset? Hva ønsket de for barna sine? Hanna og Kristian bodde i Fattighuset i mange år, fikk flere barn her og så dem vokse opp. Ofte ser jeg dem for meg. Den ene bærer en bør ved inn på kjøkkenet, mens den andre setter på kaffekjelen. Livet i Fattighuset kan ikke ha vært enkelt, selv for bestyrerfamilien som faktisk hadde det bra sammenliknet med fattiglemmene de delte tak med.

Oldefar Kristian

Farfar Einar
Deres yngste barn og eneste sønn, Einar, ble født i huset i 1900. Hvordan var det å være barn her i gata på den tiden? Han lekte sikkert med de andre barna i huset. Var det annerledes å være barn av bestyrerne? Hva tenkte han om å vokse opp i et hus fullt av folk? Avstanden til huset over gata der han selv fikk sine barn var veldig kort. Han må ha hatt det fint i Holmestrand. Kort vei til jobben på fabrikken, til øvelsen i byorkesteret og til deilige dager på fjorden. Han giftet seg med Else, som var kjempegod på å lage sitronfromasj, kanelsnurrer og hjemmelaget tomatsuppe.

Oldemor Josefine og oldefar Ole
Litt lenger opp i Kleiva bodde hennes mor og stefar Josefine Helemine og Ole. I et lite trehus drakk de svart kaffe fra tynne kopper. Kaffen hadde de i en turkisblå teboks de fikk i gave av datteren Sigrid (som utvandret til England).

Mine to tanter Minne (Anne-Marie) og Berit (til høyre) som begge døde på 80-tallet.
Sammen med min fortsatt høyst levende pappa :-)

De sorthvite skikkelsene er familien vår. To fantastiske tanter som døde da jeg var liten, en romslig farmor som ble eldgammel før hun takket for seg og en farfar som døde ung. Jeg lurer fælt på hva de synes om etterkommerne sine. Hvis de kunne titte inn i vår tid, mener jeg. De ville nok ristet litt på hodet over Facebook, Twitter og noen av de mest outrerte bloggdebattene. Men sikkert kost seg med Fattighus-bloggen. For her er det jo trivelig å være :-)

Marie

7 kommentarer:

Brocante sa...

Koselige bilder. Samler familiebilder selv jeg og har en hel vegg med gamle bilder hjemme. Så rart å se de samme trekkene som går igjen fra generasjon til generasjon.

bestemors hage sa...

Helt enig! Dette er faktisk en av de aller hyggeligste og ikke minst interessante bloggene. Jeg ser fram til nye innlegg.

Har forresten vært i kontakt med Fagtre og venter spent på tilbud på nye vinduer.

Hvit Villa sa...

Gamle fotografier er så vakre...høytidelige på et vis. Heldig du som har så mange av dem samlet.

Sandoren og Blåsten sa...

Jeg er helt sikker på at forfederene (og mødrene!) dine ville vært veldig stolte og fornøyde med jobben dere har gjort og fortsatt gjør for Fattighuset! De har vært heldige med etterkommerne sine som er opptatt ta vare på det gamle.

Du er heldig som har fotografier av dem alle.

Hilsen Gry K

Liv Ofsdal sa...

Så heldig du er som har så flotte bilder av slekta di, og til og med vet hvem som er avbilda! Jeg har arva et fotoalbum av bestemora mi...men de fleste bildene er uten navn og årstall :(
Riktignok vet jeg hvem de nærmeste er, men langt fra de fleste i albumet.
Fotografier hjelper oss til å danne oss et inntrykk av hvordan forgjengerne våre var :D

Tulip sa...

Flotte bilder av dine forfedre.Ja det var nok en helt annen høytid når disse menneskene skulle fotograferes, enn når vi idag knipser i vei!

Håper helga blir god!

Hannes favoritter sa...

Helt enig, her er det trivelig å være (så jeg legger meg til som følger, så jeg finner snart tilbake igjen). For et fint innlegg!

Tusen takk for titten her inne!

Klem fra Hanne