mandag 27. september 2010

Et eple om dagen ...

Jovisst er det høst når det lukter vått løv ute. I skogen lukter det vått løv, granbar og sopp. I hagen lukter det vått løv og søte epler. I gresset ligger nedfallsfrukten og venter på at fuglene og andre dyr skal forsyne seg. I trekronene rasler vinden, mens vi vakler øverst i gardintrappen for å plukke grønne og gule epler.

Det er ikke et eneste eple å se i Fattighushagen, så da må vi ta toget til mormorhagen i Tønsberg for å høste godsakene. Eplene ble lagt i to hauger; en spise-eple-haug og en syltetøy- og kake-haug. De siste var litt skadd og hadde fått et markbitt her og der, men ble nøye skrelt og kuttet i passe biter. De hele og fine eplene ble lagt på et fat, og skal nytes i ukene som kommer. Et eple om dagen, er bra for magen, vet dere :-)

I dagens eplekake ble det så mange eplebiter at det knapt var deig til å dekke frukten. Luksus-kake, med andre ord! Resten av eplebitene legger vi i brødposer og slenger rett i frysa. Dermed er det ferdighakket frukt til vinterpaier og kaker. Det samme har vi gjort med rabarbra og rips. Ingenting er som hagens smaker, når vintermørket legger seg som et kaldt teppe over gata.

Det er nesten merkelig å plukke epler uten å gå på slang. Da jeg var liten plantet vi et epletre. Første året kom det tre epler. Alle ble stjålet. Året etter kom det sju. Forsvant gjorde de også. Før neste høst hadde vi rukket å selge huset og flytte. Det var det siste vi så til de eplene. Siden det har jeg spist epler hver høst, men de fleste har vært stjålet en mørk natt. (Noen ganger har vi spurt, altså. De fleste vil gjerne bli kvitt litt av grøden sin ...).

God og mett av eplekake, ønsker vi alle en fin og ny uke!

Marie

8 kommentarer:

Unknown sa...

Er det noe jeg ønsker meg så er det en gammel sjarmerende hage med masse epletrær. Epler fra egen hage er såå godt. Det er lite med epler i vår hage desverre, men vi har ett tre. I barnehagen til ungene får de som slutter og skal begynne på skolen et epletre hver, veldig koselig. Eilene fikk jo et i fjor med kjempegode epler på, men i år så var det noen fluer/mark/edderkopper som surret inn blader og skudd så det ble ikke noen.. satser på at det kommer mange til neste år:)

Bea sa...

Så koselig med egne epler. Vi sagde ned vårt tre for å gi plass til ungenes trampoline.

Håper du får en kjempe fin uke


Klem fra Bea

Anne (Moseplassen) sa...

Det aller beste er jo å plukke eplene rett fra treet, gjerne en mnd før de faktisk er modne, slik at de er harde og syrlige :) Det nest beste er presset eplesaft, nam-nam :D

(jeg vokste opp med den eplehagen alle andre gikk på slang i... har vært på slang en gang, bare på gjørs, måtte jo finne ut hva alle synes var så innmari gøy)

Alberte sa...

Nydelig innlegg! Epletrærne må i jorden snarest!

Mia, New Room Interior sa...

Nydelige bilder, eplekake er bare fantastisk godt!! Nyt høstdagene!! Klem

nr14 sa...

Fine epler og flotte bilder:) Vi er heldige og har et epletre og tidligere ikveld smakte jeg faktisk også pære fra eget tre. Bittelite men bra med frukt:)

Kos dere videre:)

Husmorspira sa...

Så smart å fryse ned eplebiter! Det har jeg ikke tenkt på før, har laget ferdige eplekaker og lagt dem i fryseren i stedet:)
-Men du hvor mye plass en frigjør i en liten fryser på den måten:) Hehe, det er mange slags lys som kan gå opp for en...

yanmaneee sa...

kevin durant shoes
balenciaga speed
timberland boots
longchamp handbags
off white
canada goose
golden goose sneakers
polo ralph lauren
coach outlet sale
jordan shoes