fredag 6. august 2010

Slik lokker du småfuglene med groblad ...

Det er flott å ha hagen full av sommerfugler og humler nå om sommeren. Men det er innmari morsomt at det er liv utenfor vinduene når frosten og snøen kommer også. Den iskalde vinteren vi har bak oss var nok vrien for småfuglene. Her satt vi ut juletreet og pyntet med kornnek, meiseboller og røde epler. Det gjør vi sikkert i år også, men i år prøver vi også noe helt nytt.

Av den danske gartneren Camilla Plum ("Camilla Plum i hagen" er et eget tv-program NRK har vist i sommer), fikk jeg (og alle andre tv-tittere) et godt tips sist uke. Frøstanden på groblad skal være mange ganger så næringsrikt som et kornnek for de små fuglene. "Dette er like stas som hirsjekolber", mente Fru Plum. Dermed har jeg fått oppheng på å kikke etter groblad. Jammen er det mye av det. Bare i grusen utenfor døren var det noen jeg ikke hadde rukket å luke vekk. Men de var veldig små. Det er mange steder de blir ganske høye og kraftige - og sikkert fetere og mer næringsrike for lille Pipp og hans kompiser.


Uansett er det lettere å binde sammen til en bukett hvis det er litt lengde på stilkene. Så nå har vi noe nytt å glane etter når vi går eller sykler på tur. Grobladstilkplukking er en morsom aktivitet for ungene, og ekstra morsomt blir det sikkert når vi kan henge dem ut til vinteren (ikke barna, altså...). Tenk at vi skal holde liv i småfuglene med ugress i år. Makan til utnytting av ressursene :-) Dette kan vi like!

Groblad har fått navnet sitt fordi bladene skal ha legende virkning på sår. Bladene kan også spises når de er unge, og blomsterrankene kan stekes. Jeg nøyer meg med innhøsting til småfuglene, så får vi se om de setter pris på dette.
Ha en fin dag. Vi sees kanskje i grøftekanten?

Marie
6 kommentarer:

Hilde sa...

Strålende tips! Endelig noe nyttig denne irriterende planten kan brukes til - her skal det plukkes, for fuglene vil vi jo gjerne fore!
Hyggelig blogg du har - legger meg til som følger også jeg før jeg svusjer over til nrk, og leter etter camilla på nett-tv...
Hilde

Fossestua sa...

Da blir det groblad-speiding her også, hihi :)
Moro med slike tips, og det finnes vel knapt noe mere koselig enn å sitte inne på kjøkkenet en kald vinterdag å drikke kakao, og titte på småfuglene :)
Klem fra Lise

Anonym sa...

Dette tipset har jeg også fått med meg og har tenkt å plukke. Moro å kunne bruke av det en finner. Til Hilde vil jeg si at jeg har lettt på nrks nettv uten hell. Mulig jeg har søkt feil? Oppdaget programmet tilfeldig og har siden prøvd å få det med meg. Synd det går på dagtid når det nærmer seg slutten av ferien.

Anonym sa...

Jeg har også plukket grobladstilker i dag! Livet på fuglebrettet er fast underholdning utenfor kjøkkenvinduet gjennom hele vinteren. Men, mine er små, dine er jo like lang som kabelboksen er bred!! Må nok se meg om andre steder..... Angelina

Villblomsten sa...

Dette viste jeg ikke .
Takk for tipset :-)

Håper bare jeg klarer å huske det helt til neste år ...

yanmaneee sa...

100% real jordans for cheap
balenciaga
curry 4
air max 95
retro jordans
supreme t shirt
nike basketball shoes
louboutin shoes
christian louboutin
zx flux