onsdag 18. august 2010

Tjuver i hagen!!


Vitaminer

Det har vært tjuver i hagen. I min idylliske oase av en grønn jungel midt i byen har røverne slått til. Hardt og brutalt.

«Guri, så flott hagen har blitt», sier folk. Og legger bekymret til: «Vi får håpe den får stå i fred». Jeg har smilende beroliget velmenende forbipasserende om at dette sikkert går bra. Selv om stakittgjerdet ikke kommer opp før neste sommer. Jeg har liksom ikke fått meg til å tro at byens løse fugler gyver løs på squash, rødløk og sukkererter. Hadde jeg dyrket kald øl og pølser i lompe, hadde det kanskje stilt seg litt annerledes ...

Reddik med mark :-(

Så har det seg slik at angrepet kom fra et helt annet og fullstendig uventet hold. Helt lydløst har fienden sneket seg innpå oss i nattemørket. Gjennom intrikate underjordiske ganger har noen angrepet eiendommen. Først gikk det ut over reddikene. Jeg forsto at vi var lurt da jeg trakk en reddik opp av jorda. Den røde grønnsaken var gjennomboret av mark. Små, brune stier snirklet seg gjennom reddiken. I panikk dro jeg opp én til. Og én til. Og én til. Ikke en eneste én har kommet seg unna. Æsj!

Grønnkål etter fryktelig angrep!!
Foto: Anne Charlotte Schjøll, TB

Et par meter lenger bort i kjøkkenhagen har en annen tjuvradd mesket seg. Den usannsynlig næringsrike grønnkålen (som har mer antioksidanter, C-vitaminer og A-vitaminer, kalsium, jern, natrium og kalium enn noen andre) har fått et ublidt møte med naturens mørke underverden. Et spedt skjelett er alt som står igjen av den frodige mørkegrønne kålen. Noen har hatt en fest på vår bekostning. Kan det være kålmarken som har tatt seg til rette? Eller en snile? Kanskje noen sultne fluer? Det er rart jeg ikke har hørt musikken. Eller sett diskolyset! Fem planter er ribbet på rekordtid. I helgen tok jeg bladene av den siste planten og lagde en grønnkålpai.

Nå har jeg startet overvåking. Hver morgen og kveld marsjerer jeg myndig langs radene i kjøkkenhagen. Plutselig stuper jeg inn i tomatene for å skremme eventuelle inntrengere. Lynraskt snur jeg bladene på rødbetene for å sjekke etter mistenkelige spor. Bønnene plukkes for sniler og kålroten ristes bestemt. For sikkerhets skyld.


Men fortsatt hilser jeg blidt på alkoholikere og narkomane som rusler forbi. Og lover å by på en tomat eller to. Hvis de rekker å modne før frosten kommer.

Marie

10 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg skulle så gjerne stemt på dere, for det er fantastisk hva dere har fått til. Men nå er det slik at jeg er tante til Hulda i Ingeborgstua som også er i finalen. Men jeg liker fattighuset, altså:) Hilsen Toril A.

Hanne Synnøve Østerud sa...

Nå ble jeg glad! Ikke fordi grønnsakene og godsakene har blitt rasert selvfølgelig, men fordi tobeinte har latt hagen deres stå! Jeg vil så gjerne at Holmestrand skal være et sted for mennesker med drømmer og som ønsker å ha liv rundt seg. Neste år kan du jo tenke på noen planter i utkantene av hagen som sneglene ikke liker, kanskje? Ja, ja - lykke til i jakten på tyvene!

Grethemormora sa...

Phuuuu, nå ble jeg lettet :-)

Livet i Fattighuset sa...

Toril, det er klart du skal stemme på Hulda! Hun har jo et vakkert hjem :-)

Til dere andre: Enig! Det er ikke så mange tjuvradder som en skulle tro, heldigvis.

Marie

Huldra sa...

Fysj og føy, for noen frekkaser! Du får prøve å dressere tyvraddene litt, eller rett og slett skremme livskiten ut av de. Løp ut sånn nå og da med raslebokser (plastflasker fylt med muttere og sånt), og rop "BØ!", så blir du nok kvitt de til slutt. Makan..
-Og mens du er der ute så smil pent til de som sjangler forbi. Det er jo ikke de du skal skremme vettet av. ;)

Spøk til side: Er det ikke noe du kan dusje plantene med? Ikke selve fruktene, men bladene? Er jo ikke noe gøy når jobben blir ødelagt..

Anonym sa...

Vi hadde en gang masse forskjellige grønnsaker, både vanlige og mer sjeldne, i hagen, men gav opp pga de små tjuvraddene. Det var også noen på to bein som herja i gulrøttene, og de ødela mer enn det de tok. Hadde de spurt, skulle de fått av dem i stedet. Nå har vi prøvd igjen med litt gulrøtter og spisskål, så får vi se hvordan det går:) Lykke til med jakten på de små! Hilsen Toril A.

nr14 sa...

Fornøyelig lesning for du skriver jo så morsomt, men leit at andre enn dere selv spiser av kjøkkenhagen;)

Tulip sa...

Mine reddiker har lidd samme skjebne...det var ikke en av dem som kunne spises...
Nepene mine det samme...
Og ruccolaen...
Et trist syn..

Men tomatene står like flotte, som hos deg. kanskje de ikke liker tomater?

Lykke til med neste års avling!

Mrs B sa...

Jeg har stemt på hjemmet deres - uten at jeg visste at det dreide seg om Fattighuset! Og jeg stemte på hjemmet deres nettopp pga at det er så deilig befriende uten hvitt, hvitt og atter hvitt, Madonnafigurer, rust og blondearrangement..... :)

Husmannsplassen i Hidlesundet sa...

Hei finalist. Så kjekt jeg fant deg! Google er gøy. Jeg er også finalist, og synes jeg er i veldig fint selskap med så mange flotte hjem. Gøy å være med, men tar det som det kommer. Koselig hjem du har! Ta en titt hos meg hvis du har lyst. Lykke til videre i finalen! Mvh Hjørdis,- Nord-Hidle
P.s Jeg la meg til som følger:-)