torsdag 27. januar 2011

NB, altså!

Du, har du sjekka NB-registeret i det siste, eller? Vet du ikke hva NB-registeret er, sier du? Hehe, det er en kartlegging av det Riksantikvaren har definert som "betydningsfulle byområder i Norge". Altså byområder av nasjonal kulturhistorisk interesse. I noen uker nå har NB-registeret vært åpent for alle, slik at det går an å søke. 75 bykommuner med over 230 byområder er med. Stas, ikke sant? Etter å ha søkt på Holmestrand i registeret, ble ting enda mer stas her i heimen :-)

Det er fire ting som nevnes som særskilt verdifullt her i kommunen. Holmestrand kirke, Fattighuset, den gamle rådstua og selveste Kirkegata! Vi bor midt i smørøyet, med andre ord. Både i Fattighuset, i Kirkegata og midt mellom kirken og Rådstua. Suuuuperviktig, altså! Rådstua ser du på det øverste bildet helt til høyre. Her holdt bystyret til i riktig gamle dager, og da jeg vokste opp, var det politistasjon. Fortsatt står glattcellene slik de var da politiet takket for seg for noen få år siden. Huset ble fredet samtidig med Fattighuset i desember 2003. Bildet med gubben under brua viser Fattighuset sett fra Bekkegata en gang på 40-tallet.


Det er ikke slik at alle disse stedene som er nevnt i NB-registeret er eller blir fredet. Dette er tenkt som et utgangspunkt for dialog mellom vernemyndigheter og kommuner, og skal være et sterkt signal å forholde seg til for kommuner og utbyggere når norske byer skal videreutvikles. Det finnes masse interessant informasjon om mange norske byer her. Hva med et søk?

Lykke til!

Marie

8 kommentarer:

Hjem Kära Hjem/ Anna sa...

Tøfft, å ikke minst litt artig!

Skal sjekke dette ved anledning, kanskje min bygd finnes der?!

Klem Anna

Vibeke sa...

Arti og interessant, dette må jeg sjekke ut!

Ha en fin dag, Marie.

Anonym sa...

Tro det eller ei men jeg var innom byarkivet på nett senest igår kveld:)...men nærmeste bilder jeg fant var av hus i gata nedenfor her;( Utrolig gøy uansett....og jeg skal fortsette å lete litt for jeg har ingen bilder av huset tatt før 1995.

Nydelig blåfarge du har tatt ibruk under her:)

Ha en fin dag videre:)

Aqua-lady - interiør og hverdagsglimt sa...

Dette må sjekkes ut, ja. :)

Puumuli sa...

Sådant arkiv borde vi också ha!

Kram
Sari från Puumuli

Anne (Moseplassen) sa...

artig og fint, flott med slikt på nett så alle kan ta del i diskusjonen. :)

Og du frøkna di under her var ybersjarmerende!

Heidi sa...

Your blog and house (poor)and the history facinates me!! how truly blessed you are to be able to look back in time....

Jennys fire vegger sa...

Spennende! :o) Herlige bilder.
Nå skal jeg inn å søke litt!

God helg!
Klem Jenny