fredag 7. januar 2011

Illustrert virkelighet ...God morgen! I dag publiserer jeg bloggspalten min fra Gamle hus og hagers novembernummer. Et nytt nummer med nye tanker om hverdagsliv i Fattighuset er på vei ut i butikkene i disse dager:

Utenfor stuevinduet i Kirkegaten 7 sover hagen. Plenen er fortsatt grønn og fin, men litt stiv i luggen av den første nattefrosten. Et par stauder lyser opp. I solveggen hviler tunge blomsterklaser på slanke grener. Syrinhortensiaen kom sent, men for en blomstring hun har gitt oss i år.

Høsten har kommet og nesten gått. Nå står vinteren for døra. Den aller første hagesesongen i Fattighuset ligger bak oss. Det er fem år siden jeg første gang tegnet hagen: Hønsehus, kjøkkenhage i barokk stil, gatestein, metervis med buksbom, klatreplanter, skjærsmin og syrin, en liten støttemur og selvsagt det hvite stakittgjerdet. En tur til fantastiske Alnwick Garden i England for to år siden la ingen demper på ambisjonene. ”Sånn skal vi ha det”, sa jeg. Og pekte på espaljerte epletrær i fem meters høyde. ” Sånn skal vi ha det”, gjentok jeg, og veivet pekefingeren entusiastisk mot en tunnel av eføy og smijern. ”Selvsagt, kjære”, sa Fattighusgubben støttende. Og himlet med øynene før han raskt gikk videre. Det er nesten så han unngikk å høre nok et ” Sånn skal vi ha det” (altså plenen full av påskeliljer – ”de sprer seg raskt , og det er ikke noe jobb med dem. Kjempebillig!”).


Det sier seg selv at fem års planlegging av en hage på knapt hundre kvadratmeter kan bli litt vel mye styr og mas for den som befinner seg i umiddelbar nærhet. Men kan engelskmennene, kan jeg. Fattighushagen er på størrelse med et frimerke, eller nettopp en engelsk bakhage. Og i år har den lille jordflekken gått fra å være et gjørmehøl pyntet med ølkorker, plastposebiter, glasskår og stein i alle størrelser - til velpleid, frodig og grønn oase med lekker rødmalt levegg. I tillegg til tre bærbusker og fire fargerike hortensiabusker, har kjøkkenhagen dominert hagen. Og sørget for mat på bordet hele sommeren. Skikkelig «Country Living» midt i byen.

Alnwick Garden

18 pallekarmer ble til ni værbitte og grå avdelinger i kjøkkenhagen. Der mislyktes vi skikkelig med reddiker og kålrot, men lyktes med tomater, rødbeter, gul løk, rødløk, bønner, sukkererter, blomkarse og fire, fem urteplanter. Tenk at ett ørlite squash-frø som fulgte med et engelsk hageblad kunne gi oss hele 20 squashfrukter! Agurkene kom aldri ut i hagen, stakkar. De ble storprodusenter i vinduskarmen på biblioteket vårt, noe som anbefales hvis du er litt utålmodig på vårparten.

I helgen brygget jeg en kanne te, og drakk kopp etter kopp mens jeg bladde i hagedagboka mi. Kjøkkenhagen er en suksess. Ingen tvil om det. Plenen som ble rullet ut en julidag, like så. Stakittgjerdet må vente til neste sommer, sammen med den steinlagte kaffeplassen bak den rødmalte leveggen. Hønsehuset, derimot, er ute for godt. Hvordan i alle dager skulle vi fått plass til det? Det er helt klart at den som har tegnet plantegningen (altså meg) ikke har hatt helt kontroll på målestokken. Mest sannsynlig ville det blitt plass til ca én høne i hagen vår. Høner i 1:1 ser ut til å være hakket større enn det som er tegnet inn på hageskissen min. Merkelige greier, det der. Slik er altså livet i et gammelt hus, som dessverre aldri hadde en gammel hage. Drømmen om krokete og bugnende epletrær, gamle roser og velduftende stauder kan vi glemme. Den eneste hageplanten vi fant, var en brokbladet hosta. Dessverre måtte den dø en dag i 2007 da en gravemaskin inntok tomta, men i 2011 skal den gjenoppstå. Sammen med poteter, purre, jordbær og kanskje et epletre eller to.


Om det er plass? Klart det er! I hvert fall på tegningen.


Hilsen Marie i Fattighuset

11 kommentarer:

Åshild sa...

Jeg fulgte selvsagt med på hagearbeidene i sommer og leste Gamle hus og hager i november. Jeg er imponert over hvor mye det ble plass til på den lille plassen.
Snart skal jeg ta fram hagetegningen vår og planlegge årets arbeid. Vi har vel et område i den andre enden av skalaen, og jeg lurer noen ganger på hva jeg har satt igang.

Moccamamma sa...

Godt nyttår i Fattighuset!

Jeg liker så godt den kjøkkenhageløsningen med kasser. Har noe lignende til jordbærene og blåbærene her, men skulle gjerne hatt litt grønnsaker også. Får følge med på hageforeberedelsene dine framover våren, og kanskje henge oss på :) Drømmer litt om egne poteter, gulrøtter og sukkererter. Her står det ikke på plassen med 1,8 mål tomt, men mer på arbeidslysten. Men, "you can try with a little help from your friends" - les, det kan hende arbeidslysten kommer med inspirerende drahjelp fra blogglandia :)

Mia, New Room Interior sa...

Så flink du er til å skrive, er alltid gøy å lese!! Ha en super dag, Marie!! Klem

Ida sa...

Lykke lykke til med hageplanene. Selv om det er plass til mer på tegningene en i virkeligheten er jeg ikke i tvil om at du får til noe helt unikt:-) Og høns.. Husker en leilighet der jeg bodde før, de hadde tre høner på verandaen! Så vil du, så klarer du vel å klemme inn ett par tenker jeg! Hihi!! Klem fra Ida

Heidi sa...

Det der med tegninger og målestokk og slikt kjenner jeg igjen. Vi bodde i utlandet et år ratt etter at vi hadde kjøpt tomt. Vi fant tegninger på et hus vi likte, men som vi ville gjøre noen endringer på. Jeg brukte timevis på å tegne, og var så fornøyd med en trappeløsning jeg kom fram til. Min venninnes arkitektfar kastet et blikk på tegningen, og konstaterte at den trappa ikke ville komme opp til 2. etasje...Det så helt fint ut på tegningen! :)

Christina sa...

Hei på deg!
Leste jo om deg og det flotte huset deres;))
Lykke til med prosjektene,la meg til som følger og gleder meg til å se!
Christina

Refleksjon på livsvegen sa...

Du er dyktig på å skrive..
Og så fine bilder :-)
Kjekt med slike pallekarmar..
skal ein kjøpe liknande på Plantasjen kostar dei 600kr..

God helg til alle i fattighuset :-)

Tulip sa...

Ja, frodig er iallefall hagen blitt, selv om du ikke får plass til hønsehus og krokete epletrær:)
Fint er det blitt...

Unknown sa...

Gleder meg skikkelig til å følge med på hagen deres :).. wosh så er våren her;)

Heidi sa...

I'm trying to catch up on your amazingly large project.....I'm blown away at what you have done start to finish and now a garden!!
It's going to take time for me tocatch up on all of it.What was the building used for in its former life?

Hilde sa...

Hi hi hi - kjenner meg så godt igjen - vi har en hage på 10X12 meter med vegger på alle sider fordi vi bor i et atriumshus - du skulle bare visst hvor mye jeg har forsøkt å putte inn i den hagen - mye har dødd, men nå ser det ut til at vi har funnet en løsning - etter 10 år...
Gleder meg til å fortsete å følge hagen din!
Hilde