mandag 10. januar 2011

Har du trimmet bærbuskene?!? Hæ?

Jeg er ikke et sekund i tvil om at det er uendelig med gode og nyttige tips i norske interiør- og hagemagasiner. Lekre glansede bilder, lange artikler om dette og hint - og små notiser med lure ting du bør huske å gjøre. Men innimellom blir de velmente rådene mer komisk enn korrekte. I januarnummeret av Isabellas presenteres (som alltid) en oversikt over hva du bør gjøre i hagen akkurat nå. Og akkurat nå bør du visst beskjære bærbuskene dine.

For min del blir nok det vanskeligste med dette rådet å faktisk finne bærbuskene. De ligger under et isolerende lag snø, og ser ikke ut til å ha noen umiddelbar plan om å dukke opp med det første. Det eneste hagearbeidet vi bedriver for tiden, er måking av sti fra Kirkegata til uthuset. Men det er klart - skulle halvannen varmegrad smelte snøen i et voldsomt tempo, står jeg klar til å bruke saksa - snipp, snipp!!

Jeg mistenker at redaksjonen i Isabellas har oversatt hagekalenderen fra moderbladet i Danmark. Det er stor forskjell på klimasoner i Norge og Danmark. For ikke å snakke om Storbritannia. Boka som anbefales (dersom du lurer på hvordan og når du skal beskjære bærbuskene dine), er RHS pruning and training. Engelske hageblader og hagebøker er proppfulle av inspirasjon, og hvordan du beskjærer buskene kan du nok lese deg til. Men akkurat NÅR du skal gjøre det, er det umulig å lese deg til i en bok om engelske hager.

Eller kanskje jeg skulle finne fram spaden og grave fram solbær, rips og stikkelsbær? For sikkerhets skyld? Jeg kan jo småklippe litt før neste snøfall? Har du beskåret buskene dine, da?
Ha en fiiin uke!
Marie


16 kommentarer:

Mia, New Room Interior sa...

Hehe!! :-) Måtte nok gravd dypt her og ja.. :-) Ha en god natt! Klem

Unknown sa...

Hehe, England og Norge ja.. stoor forskjell:) Blir nok ikke til at vi graver opp noen bærbusker her heller nei.

Min Verden sa...

Haha! Jeg var på et foredrag om stell av Austin-roser, med Michael Marriott - David Austins sjefsgartner, i fjor. Han skar rosene 2. juledag :) Da måtte man jo fnise litt! Dessuten så er det et evig problem at man leser danske og engelske hagebøker - blader og glemmer å tilpasse til det norske, inntil man lærer :)

Lene Simonsen sa...

Blir for galt hvis man skal skuffe snø for å beskjære ;-) Tenker jeg venter til nærmere våren jeg.

Moccamamma sa...

Nei, bærbuskene får stå litt til. Var på en demo av beskjæring i regi av hagelaget for flere år siden, men husker ikke om det var høst eller tidlig vår de anbefalte å gjøre det....

Men, vi har noen løvtrær som skal barberes litt med motorsag, og det skal skje nå mens sevjen er i bunnen av trærne hadde vi tenkt.

Du har nok rett i at noen har glemt klimasonene :)

Moccamamma

mimmi-leone sa...

Hørtes merkelig ut og skulle beskjære bærbusker nå, når mesteparten av vinternorge er gjemt i snø....

Kanskje sende de en e-mail, sånn for morro skyld.

Ønsker deg en fin uke!

Hilsrn fra Mimmi-Leone

Brocante sa...

Smiler godt jeg også av noen av de hagetipsene. Reagerte på et tips om blomster ute på trappen også. Tror vel ikke de hadde vart lenge - og hvor får man kjøpt stemorsblomster på denne tiden? Isabella burde kanskje se litt på om de bare skal oversette eller kanskje lage en "norsk" versjon av bladet som kommer ut på norsk?

Jennys fire vegger sa...

Hehe, bare sett i gang og grav, Marie. Det står jo i bla`! :-D Fint vinterbilde av Fattighuset altså, og bærbildet varmet en frøsen kropp. :o)

Ha en fin dag videre, og en god uke.
Klem Jenny

Unknown sa...

Hehe, ja det jo litt vel tidlig å begynne her hjemme enda;) Det kommer vel et par snøfall til før vi kan vente på vår og buskeklipping;) Men som jeg gleder meg til vår!! :)

God ukestart!

AktivHverDag sa...

Nei ingen busker er beskjært i Lerkeveien, og det er fordi vi kke har noen i hagen enda, bortsett fra blåbærene som vokser tett i tett i skråningen og utover i skogen, men de greier seg selv regner jeg med:)
Morsom notis:)
Ha en flott mandag!

Jeanette

Christine C sa...

En smule optimistisk når det gjelder hva som er mulig i januar må jeg si - men det er jo bare å ta spaden fatt hvis man er av den virkelig ivrige sorten, hehe.
Har gjort meg de samme tankene som deg når jeg leser Isabellas hagekalender, men vi får bare ha rådene i mente til det blir litt mindre vinter.
Ha en strålende mandag :-))

Anonym sa...

Hei på deg
Ja det sier kanskje litt om kvaliteten på en oversetter som bør sitte i Norge.
Beskjæring av rips og solbærbusker skal vel gjøres på høsten etter hva jeg har lært. Hvis de beskjæres på vårn, blir det lite bær. Samme med sjasminbusker skal beskjæres om høsten.
Lykke til - her er det 60 cm snø så hagen får hvile : )

Behindabluedoor sa...

Wææææ...må kansje ut å trimme litt i hagen nå da..*sukk*..
Hadde ikke planer om det i det gråe og triste været.
Takk for påminnelsen, den blir tatt til ettertanke.
Ha en fin dag.
KLemmer

Hjem Kära Hjem/ Anna sa...

Hahahah!! Ja prøv det den som ønsker ;o)=
De hade en skikkelig floskel i forrige blad også...for meg som bor gaaanske langt opp i landet, eller for de fleste egentlig. Noe om o passe på busker og trer i december... Uansett et flott og koselig blad!

Heidi sa...

Beautiful post love your snowy photo!!

Fru Keilegavlen sa...

Hehe...så sant, så sant... :) Her dekker ikkje snøen trea, men eg har nok ikkje beskjært trea enno, nei. ;) Ønskjer deg ei fin veke.