lørdag 12. september 2009

På sporet etter ...

"Skriver du for DIS også", spør Brocante. Men akkurat det var en engangsforeteelse - en oppfordring virkelig tatt på sparket et par timer etter at bladet skulle vært i trykken :-)
Og grunnen til det var at jeg tidligere hadde invitert Kaskilli og Livofs til Fattighuset for å få et spark i baken til å finne ut mer om de som har bodd i huset.

En signert, uinnbundet utgave av
Dr. Graarunds
holmestrandshistorie er til
god hjelp når historien skal spores opp.


Og jammen var det en øyeåpner. Varme vafler, hjemmelaget plommesyltetøy og presskaffe satte tonen, og i noen formiddagstimer tirsdag åpnet det seg et nytt univers for meg. I Digitalarkivet fant jeg ut at min farfar ble døpt to ganger - kanskje var han syk og måtte hastedøpes? Jeg fant ut at min tippoldemor (Olava Karine) var enke og jobbet som gravkone i 1900 (noen som vet hva gravkoner gjorde?), og at hele slekta kommer fra Våle på den ene siden og Sande på den andre siden. Snirklete håndskrift er vrient å lese, men de to gjestene mine tolket innskannede kirkebøker som om det var handlelister. Piger, poitibetjenter og sagarbeidere åpenbarte seg fra gamle dokumenter og ble en merkelig del av historien min. Merkelige greier. Forstår godt at folk blir hektet.

Liv og Anne-Lise og vafler servert på
kronprinsesse Märtha-fatet :-)

Det er morsomt å finne familie, men jeg har foreløpig lyst til å finne ut mer om flere av de som har bodd i huset. Om fattiglemmene, altså. Hvem var de egentlig? I folketellingen fra 1900 er det navngitt ni personer som er forsørget av fattigvesenet. De får bli mitt første prosjekt.


Fra Holmestrandiania

Men først skal jeg lage potetsalat, steike roastbiff og finne fram røkelsen. Den merkelige storfamilien skal feire første juledag i dag (12. september). Det er første gang, og jeg håper juledagen blir full av krabbefiske, bading og deilig koldtbord!

God jul, alle sammen ;-)
Og ha en fin helg. Hilsen fra Marie

Hjemmelaget røkelse av kardemomme og lavendel.
Oppskrifen finner du her.

4 kommentarer:

Anne-Lise sa...

God julehelg til deg også, og lykke til med ditt nye slektsprosjekt. Det er nok mangt å finne i det gamle husets folkelige historie også. Takker dessuten for deilig vafler og hyggelig omtale.

Liv Ofsdal sa...

Må takke så mye jeg og! Veldig hyggelig og endelig få vært innafor Fattighusets 4 vegger! Det blir spennende å følge med videre, ikke minst på om du finner ut noe mer om de som bodde i huset i tidligere år. Lykke til med letinga!

Og vaflene - ja de var utsøkte!

MrsUniversum sa...

Vilket intressant projekt att forska fram mer om tidgare liv. Tänk om väggarna kunde tala...
Tack för glad hälsning hos mej, ha en trevlig vecka framöver!

Hjelpepleier sa...

Ser det er en stund siden innlegget ble skrevet, men hvis du ikke allerede har løst mysteriet så er en gravkone en som steller gravene på kirkegården. De jobbet for kirken og bistod i vedlikeholdsarbeidet ved å luke vekk ugress og hindre mose å vokse på gravstenene og kors ved å skrape og vaske (ifølge beboer på sykehjemmet):)