søndag 27. september 2009

Sigarettstump fra 1800-tallet?

Kanskje ikke Fattighusbloggens mest sexy overskrift? Men akk så passende. I dag fant vi en ganske så hel krittpipe da vi grov litt i hagen. Først fant vi tre fragmenter av en pipe (ikke den samme pipa). "Det er ikke helt uvanlig", sa arkeologen i huset. Men SÅ fant vi en (nesten) hel pipe. Pipehodet er helt, og har stilken i god behold. Dessverre er stilken brukket, men ganske lagt fra hodet, og DET var visst ikke helt vanlig. Dessto mer moro.

Krittpipefunn fra Fattighushagen

Krittpipene ble brukt fra tobakken kom hit til landet på 1600-tallet, og i de to påfølgende århundrene. Jeg antar (for ikke å skuffe meg selv) at den ble brukt av en røyker på 1800-tallet. Men tenk om den er like gammel som huset? Fra 1700-tallet? Eller fra førhuslig tid - 1600-tallet!!! Det hadde vært moro det. Vi har googlet litt etter en krittpipekronologi for å finne ut mer, men det er dårlig med treff på webben. Vi får lete litt videre i faglitteraturen, og publiserer mer fakta om funnet hvis vi finner det :-)

I følge Store norske leksikon er krittpipa laget av jernholdig leire.
Det er jernet som gir den hvite fargen under brenning.

Nå er det å si at arkeologene sjelden bryr seg om krittpiper til vanlig. De finnes jo oftest i avfallshauger som ikke er så gamle som de ekstremt spennende avfallshaugene fra middelalderen. Arkeologkoner, derimot, mener dette er et varp. Og lover å ramme den inn og henge på hedersplass på veggen.

Ha en suveren søndagskveld og en glimrende uke!