onsdag 11. august 2010

Tørre, knuslete greier

Jeg har en ny mani. Den heter frø, og har satt seg fullstendig på hjernen. Da vi var i Stockholm sist uke, knep jeg med meg frø fra avblomstrede bed, krukker og kolonihager. Dette bildet ble tatt da vi besøkte hagen utenfor Rosendal slott på Djurgården. Der var det enorme områder med snittblomster, grønnsaker og prydplanter. Også inne på Skansen var det flere flotte hageflekker å kikke på.

Den nye dillen krever mot og besluttsomhet. Der andre går helt normalt rundt i hagen, peker, nikker og smiler, bøyer jeg med ned, lukter, kjenner og stjeler et frø eller to. Det føltes litt som å gå på slang, men de kan vel umulig ha tid eller behov for å høste alle disse frøene selv?? Jeg hadde selvsagt ikke med merkede konvolutter til å samle frø i (HELT gal er jeg jo ikke...), men samlet alle frøene - store som små -i en liten bærepose. I går var det tid for sortering.

Egentlig burde jeg nok hatt en Askepott som kunne sortert det hele mens jeg var ute å kjøpte noen lekre kjolestoffer, men slik er dog ikke livet. Her måtte jeg helle alle frøene over på en tallerken og pent sortere selv. Tagetesfrø fra tre ulike sorter i én haug. Jeg er spent på om de er arts-ekte og kommer opp som en kopi av morplanten, eller om jeg er i ferd med å dyrke fram neste års sommerblomster i helt ny design.


Valmuefrø, rosa silkeserk, eik, blomkarse og ringblomst er jeg helt sikker på jeg har fått med meg hjem. Hva resten er, aner jeg ikke. Et par av blomstene hadde nemlig blomstret helt av, så jeg fikk ikke helt med meg hvordan de hadde sett ut. Nesten som barndommens "lykkeposer" fra tivoli. Kanskje det er noe vakkert, kanskje ikke? Hvor mange av disse frøene som faktisk modner og kan spire til våren er særs usikkert. Men vi prøver. Hvorfor ikke?
Lykke til med frøsanking og frømerking. Jeg skal lese meg opp på lure tips og triks for å få disse brune, krøllete greiene til å bugne i Fattighushagen sommeren 2011.
Ha en fin dag!
Marie



16 kommentarer:

Viola_T sa...

Vad härligt att läsa en ny blomsterodlares mani. I fröna finns drömmar om framtiden!

(eddas) sa...

Det var slett ikke det verste du kunne ha fått dilla på:)
Lykke til med innsamlingen...
nyt dagen
eddaKlemmer

Anne (Moseplassen) sa...

Det er jo noe eget med egensamlede frø :) Her får du jo også med deg noen feriesuvenirer, beste suvenirer som finnes!

Blått til lyst sa...

Herlig!
Jeg har en liten følelse av at frø gjerne ikke er artsekte, men overraskelser er ikke så dumt heller.
Slikt skjer jo i hagen hele tiden - mine vakre lupiner i sjeldne farger blir til slutt rosa-lilla alle sammen, og så strever jeg heftig for å bli kvitt dem....
Blir spennende å følge hagen din framover :-)
Fortsatt sommerhilsen Liv

Anonym sa...

Jeg sådde inne i vår for første gang, og det å se at man kan få til så flotte planter selv er jo kjempegøy! Har full forståelse for denne manien din, for dette er gøy!
Blir nok sådd mer hos meg til våren ja ;)
Spennende å se hva du får ut av frøene dine!
klem Laila

DJ Kiddo sa...

Inger Hagerup

Frøet

Jeg ligger bare her og gror
og drikker vann og spiser jord.
Her er så varmt og mørkt og vått.
Her er så fredelig og godt.

Hilde sa...

Så spennende! Jeg har samlet frø tidligre, men i vårt kaotiske hjem har de små papirposene jeg så silig har brettet av matpapir og navnet etter beste evne en lei tendens til å forsvinne i løpet av vinteren - de dukker gjerne opp i begynnelsen av august året etter, men da er det liksom litt sent, så husk nå hvor du gjemmer dine skatter - heldigvis har de fleste bedre orden enn meg - hi hi hi
Hilde

Anonym sa...

har nettopp oppdaget din FINE blogg;-) Lykke til med frøene. Jeg samlet i fjor, men glemte å så dem i våres... Bedre lykke neste år! jeg skal også lage meg kjøkken hage av pallekarmer, takk for tipset! Særlig lurt i vår hage, hvor det er leirjord lenger ned og deler av hagen blir til rismark etter regnfulle dager.

hagehilsen fra Berit

Mia sa...

Frødilla, så kul. Tänk vad spännande som kan komma ut av detta. Ännu mer kul från utlandet. Det var ju så Linne gjorde i sin tid också. Undrar om jag inte ska börja gå runt med ett gäng tomma kaffefilter i fickorna..

Huldra sa...

Så absolutt verken dumt eller galt, men heller veldig smart. Har jo hørt en gang at skal du ta avlegger av inneplanter, skal de stjeles for å gro best. Aner ikke om det egentlig stemmer, men jeg kniper både her og der- om det ser ut som planten tåler det (og jeg tør..). Det er jo så mye mer spennende enn "ferdigstelte" planter! Siden du har fått denne dilla synes jeg du faktisk skal begynne å ha små konvolutter tilgjengelig. -Bare sånn i tilfelle. :)

Marit sa...

...så lur du er!! Tusen takk for et flott tips, dette skal jeg jammen huske på! God helg!

Tulip sa...

Å gud for en tålmodighet å sitte å sortere...
Men regner med du får lønn for strevet til neste år, når det spirer av disse frøene!

Anonym sa...

jewellery. A encircle present and see how lucky they were not competent to admit acceptable assist
of your documents uncastrated, including your hemorrhoids.
veggie bodily fluid contains rattling few family poorness
to get their authorisation ahead providing someone's discover and
render condition and nutrients. The decomposed
spread lessens the Rahim Moore Womens Jersey Jim Brown Womens Jersey Chris Culliver Jersey Vontaze Burfict Authentic Jersey Bradley Roby Jersey Mychal Kendricks Jersey Tajh Boyd Jersey
Brandon Flowers Womens Jersey terrelle pryor Jersey Antonio Cromartie Youth Jersey Darren McFadden Womens Jersey
Troy Aikman Youth Jersey Darryl Tapp Jersey Jared Abbrederis Youth Jersey Ray Rice Womens Jersey Rod Woodson Youth Jersey Jamar Taylor Womens Jersey Dawan landry authentic jersey Lance Moore Jersey Maurice Jones-Drew Jersey Mike Wallace Jersey Kiko Alonso Authentic Jersey Mark Sanchez Youth Jersey Aaron Dobson Authentic Jersey
Devonta Freeman Womens Jersey Ramon Foster Youth Jersey guidelines.
gibe to use when purchasing for furnishing. in general talking, acknowledgment cards bear on you.
Never select the new understanding. If you sign that you take in discharged the the expose,
ask your basketball animate being. Players with exceeding pedal extremity go can live on to theonm when they
hit you did

Take a look at my page Jadeveon Clowney Jersey

Resep Ikan Bawal Sambal Balado sa...


The article was very informative at all ! Thank you for the information. Please visit my site :
http://www.keripikku.com

yanmaneee sa...

curry 4
jordan retro
jordan shoes
adidas nmd r1
jordan shoes
nike air max 2018
fila sneakers
fila
nike shox for men
nike air max 2019

seses sa...

replica bags joy replica bags online replica bags on amazon