lørdag 30. oktober 2010

Vakkert og inspirerende!

I morges startet jeg dagen med å krølle meg sammen i sofaen med et saueskinn og en god bok i fanget. Den ekstra tiden på døgnet når alle andre sover og det fortsatt er mørkt ute er en ren bonus. Stearinlys på bordet og gloheit te i kanna. Da er det bare å synke inn i en annen verden. Akkurat nå leser jeg "Potensgiverne" av Karin Brunk Holmquist. Boka handler om to søstre på over 70 år, som aldri egentlig rakk å flytte hjemmefra. Nå sover de sammen i slagbenken, slik de alltid har gjort. Arven etter mor og far beholdes i den gamle svenske stugan. Bildene som lages i hodet mitt av de to gamle kvinnenes hverdag er helt fantastiske! Her er det "gamle hus og hager" for alle pengene. Jeg ser klart for meg hvordan de koker kaffen sin på komfyren, hvordan de drikker den av gammelt svensk porselen og hvordan de rusler rundt på det gamle kjøkkenet mens de rydder bort. Livet til de to søstrene endrer seg radikalt og blir langt mer fargerikt når ungkaren Alvar flytter inn i nabohuset, men det er en annen historie. Jeg kom bare på alle de andre bøkene, bildene og filmene som byr på vakre, gamle interiører.

Bøkene om Petter og Lotte av Elsa Beskow lå alltid under sofaen til farmor da jeg kom dit på besøk som liten. Jeg elsket de fine tegningene, og kjente på smaken av kakene Tante Brun bød Lotte på når hun stakk innom det flotte kjøkkenet. Filleryene skulle lune og spare gulvet, og lå nok der det ble mest slitasje. Vi har prøvd ryer vi også, men de blir ryddet vekk hver gang Fattighusgubben skal støvsuge :-) (Flink gubbe som støvsuger!!).

Bøkene og filmene/tv-serien om Lotta fra Bråkmakergata viser også de klassiske svenske hverdagsinteriørene. Enkle, lyse barnerom, flere ryer, ryddige kjøkken (mor var selvsagt hjemme) og lune stuer. Også i nabohuset, hos Fru Berg, er det fullt av gamle saker og vakre møbler.

Ekstremutgaven av lekre svenske interiør finner vi selvsagt utenfor litteraturen - i billedkunsten. Carl Larssons bilder av perlargoniafylte glassverandaer, flotte fester i hagen og vakre kjoler. Jeg får jo umiddelbart lyst til å bli invitert inn på en stor kopp kaffe og en brødskive med gult smør.

Selvsagt kommer vi ikke utenom storfilmen Fanny og Alexander. Her er det også så overdådige interiører at det nok er vanskelig å finne noe som ligner i nordisk filmproduksjon. Her er jo også historien overdådig, om enn både trist og tragisk. Men vakkert har de det, familien Ekdahl. I hvert fall en stund.

Vel er det vakkert i Sverige, men jeg kommer aldri til å komme over min intense anglofili. Da jeg var ti år bestemte jeg meg for at jeg skulle bo i Skottland når jeg ble stor. Og det gjorde jeg et år da jeg var fylt 19. Britene har et merkelig forhold til interiør. Det er langt mellom perlene, der de sitter bak nettinggardinene sine med vegg-til-vegg-tepper og grusomme sofaer plassert på rekke langs veggen. I den andre enden av skalaen er det jo et fantastisk sted når det gjelder historie, interiør og møbler. Små hvitkalkede cottages, høyreiste slott og bygårder med "front room" som flommer av lys i enden av en liten front garden. BBC-serien Pride and Prejudice (ja, den med Mr. Darcy!), byr på vakre rom, flotte fasader, striglede hager og langstrakte parker. Hvis du ikke har denne, må du ønske deg dvd-pakka til jul. Maaaange timer med sukker for øyet :-) Leser du boka, kan du selv lage bildene. Og det er ikke noe dårlig erstatning. (Skal du fråtse mer på film, er det jo bare å hoppe rett på alt av Agatha Christie som er filmatisert. Enten det er Art Deco, jugentstil eller landsbyidyll hos Miss Marple.)


Uansett; dagens tips må vel bli boka det begynte med. Den er lettlest og søt, og enda aner jeg ikke hvordan den slutter. Men jeg humrer og koser meg med fortellingen om Tilda og Elida.
Flere film- eller bokanbefalinger med tema gamle hus?
Ha en fin helg!

Marie


15 kommentarer:

Barbros lille atelier sa...

Ja, hvem av oss har ikke drømt oss bort i et Carl Larsson hjem *sukk*...

Gratulerer så mye med kåringen av Norges vakreste hjem! Fantastisk hjem dere har:-) Og deilig å se et hjem der ikke alt er hvitt...

Tusen takk for hyggelig hilsen!

Ønsker deg en fortsatt fin helg!

sylvia sa...

god morgen,
å den boken potens giverne er bare så herlig,ja en har lksom sett dem i hodet,
herlig innlegg.
ønsker deg en riktig god helg,
klem fra sylvia

LIVS LYST sa...

Kjære Marie!

Du gir meg skikkelig go`følelsen her på formiddagen. Så koselig å se bildene fra de skjønne svenske bøkene og filmene! Jeg elsker jo dem. (Ja nå brukte jeg ordet ELSKER....) Jeg samler på disse filmene. Har kjøpt inn en del og er klar for å finne flere. Den norske utgaven CAMILLA OG TYVEN også. Jeg må skaffe meg den. Der pusser de jo opp et skjønt hus og historien er søt.

Hm...

Lykke til med gjerde og port-bestemmelser! Det kommer til å bli superfint. Jeg heier ekstra på et litt høyt et med port i!

Klem klem fra meg ;O)

Norrfrids Eija sa...

Ja, Astrid Lindgren filmerna tittat jag fortfarande på för interiörernas skull. Pippi, Emil, Madickens hus....alldeles alldeles underbara är de!
Ha en skön Halloween helg, Eija

Hulda sa...

De bøkene var også mine favoritter som liten. Jeg husker godt at mamma og morfar leste de for meg. Fantastiske bilder å se på. :)

Arneberg sa...

Jeg husker da jeg flyttet hjemmefra, og sammen med ham som i dag er min mann :-)...jeg fylte veggene med bilder og plakater av Carl Larsson ;.)
Jeg kunne leve meg helt inn i den verden,nydelig interiør,flotte klær og landlig stemning!!Vet ikke helt om mannen var like begeistret hi-hi.
Takk for bokanbefalingen!!
Ha en flott helg i Fattighuset!
Hilsen Mona på Arneberg

Sandoren og Blåsten sa...

Ja, de "gamle" svenske billedbøkene er skjønne!

I dag kjøper jeg dem til min lille sønn så han også kan huske dem fra sin barndom en dag. Også er de jo så koselige å ha fremme i ei bokhylle/tallerkenhylle!

Takk for boktips om gamle hus og gamle søstre, den fikk jeg veldig lyst til å lese nå!

Ha en fin helg og en morsom Halloween!

Hilsen Gry K

Hilde sa...

Potensgiverene er helt vidunderlig - boken min er på vandring i personalet på jobb - en bo som sprer godt humør... Kos deg med fortsettelsen!
Hilde

Gyngestol og kaffigrut sa...

Potensgiverne har jeg også kost meg med, herlig bok!
Og jeg tar meg i å se på interiøret når jeg ser på Astrid Lindgren filmer med barna:)
Ha en fin helg.

Anonym sa...

Hei!

Lotta filmene står i skapet og venter på at attpåklatten blir stor nok- mulig at jeg smugtitter litt før for de er kjempefine!

Mord og mysterier, serie sendt på tv2, har masse nydelige hager og flotte hus:) Engelske hager er blandt mine favoritter.

Takk for boktips!
Inger

Anonym sa...

Superherlig bok! Koste meg igjennom alle sidene og ønsket at den var lengere.
Og i mitt hode har de akkurat det huset jeg ønsker meg, men som jeg aldri kommer til å få. Men drømmen kan igen ta fra meg!
Jeg koser meg sånn når jeg leser innleggene dine, du har en stor evne til å fortelle. Gleder meg til neste innlegg.
Bjørg

Hvit Villa sa...

Takk for godt boktips, nå vet jeg hvilke bok som blir min neste ;-) Kan anbefale deg Kate Morton: "Tilbake til Riverton"...herlig, herig, herlig!
Ellers har Herbjørg Wassmo`s "100 år" også noe interiørskildring, men helst fra nordnorske hjem.

Sandoren og Blåsten sa...

Hei igjen Marie!
Takk for hyggelig kommentar på bloggen.

Jeg har veldig lyst til å høre på foredraget ditt på Lågdalsmuseet på tirsdag, hvilke klokkeslett er det? Må ordne med barnevakt først.

Hilsen Gry K

Lobeliadamen sa...

Ååååå nå fikk jeg skikkelig flashback :-) Tante Brun , tante grønn og tante Fiolett - og Onkel Blå...he he...herlige bøker. Noen av dem ligger nå på Bøtteknotten sitt rom, ettersom vi akkurat har tømt loftet til foreldrene mine, og der var det en del fra min barndom. C.L sine bøker er også helt fantastiske. I love :-)

Jeg er vel en smule angolfil jeg også ja...he he...bodde 6 år i London og interiøret var vel ikke av det vakreste. Tapetborder var jo en megahit der borte, og aller helst prøve å ha både tapet, gardiner og sengetøy i matchende mønster! Låvli!!
Men de koselige cottage'ene, pubene og de små hotellene på kysten får veie opp for den dårlige smaken i interiøret. he he.
Har du forresten sett på bloggen til Sarah? http://www.abeachcottage.com/
Hun er fra England men har bosatt seg i Australia. Nydelig blogg med masse tips og ideer.

Ha en vidunderlig uke :-)

Klem W

yanmaneee sa...

moncler outlet
lebron james shoes
kobe shoes
off white hoodie
yeezy boost 350
kyrie shoes
jordan 4
balenciaga
adidas yeezy
lebron 11