lørdag 16. oktober 2010

Tilbakeblikk. Oppløftende!

Noen dager og uker er så fulle av program at det er vanskelig å komme videre på restaureringen av huset vårt. Denne helgen er full av jobb, en stedsutviklingskonferanse, dugnad på hytta til svigermor og dugnad i barnehagen. Det er klart vi må dele oss, men likevel stikker det litt at vi nok ikke få tid til et eneste strøk maling i vårt eget hus denne helgen.
Sånne helger finner jeg trøst i bilder som ligger laaaaangt bak i fotokatalogen. Bildet over er fra den aller første helgen vi jobbet i huset, vinteren 2005. Det var en lettelse å få ut tonnevis (ikke språklig overdrivelse) med koreapanel, gulvplater med plastbelegg, takplater og andre veggplater. Noe løsøre måtte også ut, og det ble en aktiv tid med mye bæring.

Det er ikke få arbeidstimer som ligger bak oss. Den sommeren vi tok ned panelen på sør- og vestveggen skjedde det mye. Det var utrolig moro å se den mørke tømmerveggen, og folk som gikk forbi tryglet om at den måtte forbli sånn. Men kulturhistorisk sett ble nok huset kledd utvendig da andre etasje ble påbygget i 1828, så det har nok aldri vært et ukledd tømmerhus i to etasjer. Vinduene er jo også tilpasset kledning, så det ville blitt mye jobb å justere. Men tømmerhuset ble håndkostet og kledd igjen. Siden fant vi råte i bunnstokkene fra innsiden, og disse måtte byttes. Det var mye ekstra jobb, men de så helt fine ut fra utsiden.

Bunnstokken som Fattighusgubben holder her, sto på vestveggen. Der har regnvannet rent rett inn på husveggen, ettersom veien har blitt høyere og høyre for hver asfaltering. DET er det skumleste et hus kan oppleve, og bærende elementer i denne tilstanden må ut så fort som mulig. Råten hadde også spredd seg innover i gulvene og veggene innendørs. Akkurat det fant vi ut av etter hvert.

Våre flinke og tålmodige håndverkere har satt inn nye bunnstokker. Da ble huset løftet opp med store jekker, før supertunge tømmerstokker ble lagt på rett plass. Det er gjort så mye jobb i dette huset som ikke synes i dag. Men når vi rusler rundt inne og ute, og bare kan nyte resultatet, er det godt å tenke på alt vi faktisk har gjort. Det blir vel tid til et strøk maling eller to på mandag. Kanskje.

Ha en god og inspirerende dag! Vi knottes!

Marie

16 kommentarer:

Anne (Moseplassen) sa...

Det var en stygg bunnstokk ja! isj, råte er så skummelt.
Husker når vi tok av kledningen på huset hjemme hos foreldrene så gikk far og stakk en syl i omtrent alle stokkene. Det meste var bra, men et digert parti på den ene gavelen, i 2. etg faktisk, måtte tas ut. Plutselig var det panoramavindu på sveitserhuset... (til de fikk satt inn nye stokker altså).

Hyggelig tilbakeblikk Marie, og det er noe å virkelig være stolt av at dere har hjulpet dette huset over til et nytt og forhåpentligvis langt liv :)

(eddas) sa...

Ja..det må være en god følelse og glede og vite at en har gjort det meste selv:)
ha en koselig helg i all jobbingen..
eddaKlemmer

Norrfrids Eija sa...

Känner så väl igen detta, huset pockar ständigt på uppmärksamhet + de tusen andra tingen som ska göras. Tänk om man kunde klona sig, eller hur? Men det hjälper att vara en obotlig tidsoptimist....

Trollmora sa...

Dere har hatt og har spennende tider med Fattighuset :) Det er så inspirerende å lese/se! Men jeg tar virkelig av meg hatten for all jobbinga! Det har jammen ikke vært lite altså!

Bekka sa...

Syns dere har vært utrolig flinke med restaureringen av dette flotte gamle huset. Skjønner at dere er ivrige etter å bli ferdige når ting tar tid, men da er det jo så herlig å se hvor langt man egentlig har kommet fra utgangspunktet (noe som ofte går litt i glemmeboken).
Ha en fin lørdag!
Klem fra Bekka

sylvia sa...

hei.
flinke dere har vært.
klem

Mia, New Room Interior sa...

Det er en stor jobb å restaurere, og dere har jo hatt ekstremt mye!! Og det blir såå fantastisk flott!! :-) Malingstrøk kommer tiden for, men jeg kjenner til det, får jeg ikke malt eller gjort noe annet som har med huset å gjøre en dag, føler jeg at jeg ligger etter skjema ;-) Ha en fortsatt fin helg! Klem

Aqua-lady - interiør og hverdagsglimt sa...

Jeg er MEKTIG imponert over alt arbeidet dere har gjort her! :) For en stå-på-vilje dere har hatt!

Lykke til videre. Jeg er stadig innom denne bloggen og koser meg. :)

Fortsatt god helg!
:)

Helene sa...

Det er en imponerende jobb dere har gjort! Synes det er så flott at noen tar vare på disse gamle sjelfulle husene, biter tenna sammen og jobber på.
Huset vårt er jo ikke like stort eller gammelt som Fattighuset, men med nesten 100 år på baken så har vi litt å henge fingrene i her også. Det er slitsomt, men moro når vi ser resultater :)

Et spørsmål til deg: har dere restaurert vinduene, eller har dere satt inn nye?

mimmi-leone sa...

Artig å lese om hva dere har gjort med huset, og så ser man selv hvilken fremgang det tross alt har vært, til tross for helger med alt for mye annet å gjøre.

Håper du får gjort det du ønsker snart igjen, i mellomtiden ønsker jeg deg riktig god helg!

Fra Mimmi-Leone

Helga sa...

"Se deg ikke tilbake" sier man, men i slike prosjekter er det lov. Nettopp for å se hvor mye man faktisk har fått gjennomført og på den måten samle ny motivasjon.
Stå på, Marie og Geir og lillemor!

Hilde sa...

Så utrolig mye arbeide, og tenk s flott - et fantastiskt hus er reddet og på ny fylt med liv og latter og føtter i farta! Synes det er så flott når hus som står til forfall får nytt liv og virkelig blir tatt vare på - følger spent med dere videre...
Hilde

Blått til lyst sa...

Ja, man kan hvile godt på sine laurbær, for ikke å si på sine bunnstokker -:)
Imponerende arbeid dere har gått løs på, og kommet i mål med.
Flott er det blitt, og visserlig en enorm heving av bo-kvalitet.
Dæ'kke dårlig å redde et slikt hus - lykke med innspurten!

Anonym sa...

Stadig like imponert over innsatsen dere gjør, men også over hvordan du formidler utviklingen i Fattighuset på bloggen. Jeg synes at du kombinerer det personlige og morsomme med den faglige jobben en restaurering som dette i realiteten er på en veldig god måte.
Jeg henger på - en tur innom fattighuset er til inspirasjon for mange :)
God søndag!

Maren

Villblomsten sa...

Hei :-)

Dere har vært kjempeflinke !!
Dere har gjordt en stor og gode jobb :-)
Synes det er kjempeflott at dere gjør en skikkelig jobb :-)

Men vet hvor vanskelig det kan være å finne tid ..
Og da er det jo lurt å titte "bakover" som du gjør her :-)

yanmaneee sa...

yeezy shoes
yeezy boost
balenciaga trainers
off white jordan 1
cheap jordans
nike react
kyrie 5
michael kors handbags
golden goose
golden goose sneakers