tirsdag 26. oktober 2010

Togutsikt eller toginnsikt?


Denne uken skal jeg hive meg på "Tuesday through... the window", på bloggen Swedish House . Dette er en samling bilder tatt ut av et vindu. Egentlig har vi bare innsikt her vi bor, og ikke utsikt.Jeg har likevel valgt utsikten fra baderomsvinduet når det skal knipses. Utsikten fra baderomsvinduet kan det nemlig komme en god historie av. En historie av den historiske sorten. Fra midtlinjen på Vestfoldbanen er det seks meter til ytterveggen vår. Det betyr at togetkjører rett gjennom hagen. Da banen sto ferdig i 1881, hadde den spist av tomta til Fattighuset, og samtidig tatt en god jafs av kirkegården på Holmestrand kirke.

To ganger i timen er derfor utsikten fra badet i annen etasje slik som på bildet over. "Svusj", sier det! Og på et blunk er toget på vei videre til enten Tønsberg eller Oslo. Menneskene som sitter der rekker knapt få med seg Kirkegaten, men vi ser dem :-) Tidlig om morgenen på vei til jobb, om ettermiddagen på vei hjem. Noen på reise ut i verden, andre på besøk til en bestemor. Jeg liker godt toget. Faren min vokste opp i nabohuset med tog som bråkte litt mer enn dagens InterCity-utgave. Da han var liten sa toget "settpåkaffen, settpåkaffen, settpåkaffen" da det tøffet hjem med folk etter endt arbeidsdag.

Hundre meter lenger nord ligger Holmestrand stasjon. Den sto også ferdig da de svenske rallerne som bygde banen overleverte banen i 1881. Stasjonsbygningen består av to sveitserstilsfløyer og et mellombygg. Stasjonen synes godt fra sjøen, men nå er planen at det gamle trehuset skal jevnes med jorden. Akkurat nå bygges det nemlig en ny Vestfoldbane, og hele jernbanen gjennom byen skal legges inn i en laaaaang tunnel i fjellet.

Den som ikke har vært i Holmestrand, vet kanskje ikke at byen er delt av det 80 meter høye Holmestrandsfjellet. Som dere ser på dette gamle postkortet, er det kort vei fra fjellet til fjorden. Det er gamle E18, Gamle Sørlandske (eller Fjordveien, som det heter nå) som slynger seg bortover i vannkanten, med jernbanen til høyre. Det er muligheten for å få en høyhastighetsbane en vakker dag som gjør at Jernbaneverket allerede nå ønsker at togsporet og stasjonen legges inn i fjellveggen. Det blir to innganger til den nye jernebanehallen.


Det blir rart at toget ikke lenger skal gå gjennom hagen. Hva som skal skje med selve jernbanen vet vi ikke ennå. Det er jo et kulturminne som forteller mye om både samferdslshistorien og livet i byen. Det lille sentrumet i Holmestrand ble rått og brutalt delt av FREMSKRITTET da toget var på plass. Kanskje vi får en tursti i høyden forbi baderomsvinduet i fremtiden? Dagens jernbanetrasé kommer nok til å bli brukt til ulike formål, men den delen som går langs kysten nordover mot Sande skal uansett bli en del av kyststien. Tenk så flott det blir å sykle eller rusle nede i strandkanten i kilometer etter kilometer :-)

Lengre sør i byen, som her i nærheten av Blekevollen, var det lokstall før i tiden. Her gikk også avstikkeren Vittingfossbanen - fra Holmestrand, via Gullhaug og Hynnås til Hvittingfoss. På veien krysset den Eidsfossbanen, som gikk fra Tønsberg over Revetal til Eidsfoss. Fortsatt går det an å gå gjennom den gamle tunnelen som går fra Holmestrand sentrum til Bassengparken. (Ha på hjelm, det kan rase stein - eller ikke gå inn hvis ikke du er suuuuupernysgjerrig:-)

I en konvolutt i kjøkkenskapet ligger denne gamle togbilletten fra Vittingfossbanen, sammen med alle de gamle postkortene fra jernbanen. Det er morsomt å bla i de gamle bildene. Tenk så mange mennesker som har reist forbi Fattighuset med toget gjennom de 130 årene det har ristet forbi her. Sist vinter var punktligheten hos NSB bare 75 prosent, noe som rett og slett er krise. Fattighus-gubben klarte å bruke to timer fra Holmestrand til jobben i Drammen en dag i vinter. DET er rekord! Vi krysser fingrene for at de nye togsettene som er på vei til Norge holder mål når kulda setter inn.

Jaja, det var mye prat rundt utsikten på badet :-) Men sånn er det å bli inspirert av alt en ser og hører. Det kan bli historier av det meste!
Ha en fin tirsdag, enten du skal skal ta toget, bilen, bussen, sykkel eller beina når du skal ut i dag. Du kan jo uansett begynne å se på utsikten fra et hvilket som helst vindu der du bor. Kanskje du ser en historie?
Marie11 kommentarer:

hobbyvimsa sa...

Heisann!!Koste meg med morgen kaffen,og denne gode historien.Ha en flott tirsdag!!Klem Linda :)

sylvia sa...

hei.

så koselig dette var, herlig med historie. vært mang en gang i Holmestrand.
ønsker deg en fin dag.

klem fra sylvia

Brocante sa...

Koselig historie - i det hele tatt så er historie veldig morsomt. Ha en fin uke!

DJ Kiddo sa...

'Peace Train' med Cat Stevens er jo en flott låt, prøv den når toget farer forbi.......

Blått til lyst sa...

Det var en trivelig og interessant fortelling om Holmestrand og jernbanen. Mye jeg ikke visste, og jeg som har vært så mye i Holmestrand. I huset det bloggen Dikkatoppen skriver om. Der bodde tante Aase i mange år.
Vi bodde i Tønsberg og etterhvert i Drammen, så turen gikk ofte til eller fra Holmestrand. Det artigste var hyttene til jernbanearbeiderne. Jernbanearbeiderne bygde bitte-bitte-små hytter langs jernbanelinja. Noen finnes sikkert fortsatt - det er mange år siden vi satt i kø langs gamle E 18!
Takk for historien og minnene den brakte fram :-)

Et hus i en hage sa...

Hallo! Jammen artig å lese historien! Det tenker jeg blir godt å slippe den støyen! Ha selv bodd ved en togskinne en gang, og da vi flyttet der i fra trodde jeg det var noe galt de første dagene, det var så uvant med stillheten;-)!
Ha en fin fin dag fortsatt!
Klem Tone-C

Unknown sa...

For en flott historie, og jeg elsker gamle bilder, liker så godt å se hvordan det så ut før..

SWEDISH HOUSE sa...

Hellooo Marie

Thanks soo very much for sharing your window view from your bathroom with a view of the train.
I really enjoyed reading your story and the history of the railway in your town. How fascinating.
It's wonderful that you have old photo's and a railway ticket to look over to ;-).
And what a lovely sentiment too...to take time to look out of the window at the view...and find a story to tell.

Thank you for playing along Marie
LOVE PEACE enJOY
Julie
x

Heidi sa...

That was such a fun view through your bathroom window and a great train story I was so excited to translate it! thanks Heidi

Anonym sa...

Hei! Så flink du er til å dele historier med oss som følger bloggen din. Kost meg masse med å lese dette innlegget. Håper på flere av dette slaget. Kos deg med utsikten fra vinduet.
Bjørg

Hege sa...

Da er jeg endelig tilbake til sivilisasjonen igjen etter ei lang uke på fjellet! Så utrolig mange fine innlegg du har hatt!!! Alltid mye å lese og lære inne hos deg:)
Kanskje jeg må kjøpe meg et gresskar hehe:) Da blir ungene glad!

Jeg ser forresten at du kjenner Vibeke? Det gjør jeg også nemlig, vi har akkurat hatt nydelige dager på fjellet sammen! Verden er ikke stor;))))

Ha en flott dag! Og takk for mange koselige kommentarer, de varmer alltid;)

Klem til deg;)