torsdag 28. oktober 2010

Oida, for noen valg!

Herlighet så mange avgjørelser som skal tas når du har et gammelt hus. På vei tilbake til fordums prakt, dukker det stadig opp nye spørsmål her i Fattighuset. For eksempel lurer vi veldig på om vi skal legge gatestein utenfor inngangspartiet, eller om det finnes andre og lurere løsninger. Et annet spørsmål, er hva slags gjerde vi skal ha. Jeg fniser litt av meg selv og drømmer om et rødmalt stakittgjerde med fløteskvetter på. Akkurat som Emil i Katthult har. Det er en supersjarmerende svensk variant, men ville kanskje fremstå som litt vel landlig hos oss som bor midt i byen?


Naboen vår på begge sider av huset har et slikt hvitmalt stakitt. Det er nok det det går mot hos oss også. Det er tradisjonelt mye brukt i byen, og dessuten tror jeg våre store mørkerøde vegger kunne ha godt av å bli lyst opp litt. På min tidligere hysterisk omtalte kapp- og gjærsag kan vi raskt kappe til stakittpinner uten at det kommer til å koste en formue. Men det er klart; langt raskere ville det være å kjøpe ferdigmalt. (Det kommer aldri til å skje, kjenner jeg fattighusgubben rett ...)

I dag slutter hagen rett i asfaltkanten. Vi har lagt ut noen planker for at folk ikke skal parkere i hagen (Ja, noen gjør det!?!), men særlig vakkert er det ikke. Årets budsjett har ikke rom for gjerde. Nå er det vel frost i bakken hvert øyeblikk, så dermed er gjerdeprosjektet uansett utsatt til sommeren. I mens kan vi drømme, tegne og planlegge. Det kan jeg like!


Rett over gata er det en helt annen gjerdeløsning. Her er det et høyt, malt plankegjerde med raftepanel som på husene. Dette minner om noe vi ønsker å ha på utenfor inngangspartiet vårt.
Inngangsdørene våre er på baksiden av huset. På dette bildet som Aftenposten tok da de lagde reportasje her, ser dere at vi har en liten uteplass utenfor. Nå har vi fått trapp på plass, og det er her den berømte steinleggingen kanskje må til. Men vi lurer også på om vi skal få satt opp et høyt plankegjerde med port i. Da får vi litt privatliv her som morgensolen er. Kaffe og avis i solveggen under vinduet er allerede prøvd. Det funger kjempefint, men man må være litt pratesjuk, siden det er mange som går forbi :-)

I Elsa Beskows verden lager de vakre plankegjerder. Jeg ser for meg noe som det til høyre i denne tegningen. Hvis jeg får plantet en syrin på innsiden, blir det helt perfekt når den etter noen år lener seg ut over gjerdet!Et annet alternativ, er å sette opp et nettinggjerde og la villvinen klatre vilt og uhemmet på det. Slik er det hos min søster over gata, og det er vakkert! Om høsten er det flammerødt, om vinteren et intrikat vevet mønster av bare greiner. Og om sommeren er det en grønn og frodig vegg ut mot gata. Hvor høyt eller lavt gjerdet blir, kan man jo bare velge selv. Dette er et godt alternativ til hekk, fordi det tåler brøytingen om vinteren bedre.


Jeg holder nok fortsatt en knapp på det hvite stakittgjerdet med en liten port i. Port, ja. Hmmm... Det er jo et annet spørsmål. Men det får bli en annen dag :-) Jeg skal smugkikke litt mer hos naboene, jeg.


Ha en fin dag, enten du murer deg inne eller er gjerdet ute, haha!


Marie

18 kommentarer:

Brocante sa...

Du finner nok en god løsning uansett hva det blir. Halve moroa er jo planleggingen, så kos deg med det i vinter. Til våren har du løsningen og kan begynne jobben.

My home is my Castle sa...

Hvitt stakitt er jo bare nyydelig da og passer vel så godt i byen synes nå jeg da.jeg ville prøvd å få til noe høyere rundt uteplassen, liker å ha ett sted for meg selv ;) Det må vel gå an å kombinere noe ??
Lykke ti, det blir flott uansett hva dere gjør ;)

Klem,Kari

Hulda sa...

Det finnes mange flotte gjerdeløsninger. Vi valgte å lage stakittgjerde rundt eiendommen. (er enda ikke ferdig overalt.) Det tar tid, men sannelig blir det fint! Malinga tar også tid, men er mye billigere enn å kjøpe ferdigmalte. Det hadde ikke gått her, med alt vi trenger av gjerde.. Portene har vi også laget i denne stilen, portene er laget i samme stil. Du har kanskje sett bilder.

Lykke til med gjerdevalg!

hobbyvimsa sa...

heisann!!Jeg tror også huset dere hadde blitt kjempe koslig med et stakitt gjerde,skjønner hva du mener med å skjerme seg litt inne.Er jo koslig å sette seg ut å ikke føle seg beglodd:)Ha en fin dag!!!Klem linda:)

aig sa...

Fant bloggen din nettopp og liker huset deres veldig godt! Det er så nyyyyydelig. Jeg synes løsning med vildvinen så veldig bra ut. Lykke til med valg! Nå jeg se meg om her litt. Ha en kjempefin dag! :) Hilsen fra Tyskland.

mali-mo sa...

Syns du hadde mange gode løsninger jeg ;) Litt koselig med et gjerde som rammer inn uteområdet. Det har strått på vår ønskeliste siden vi flyttet inn, men det koster jo penger, og vi har ikke kapp/gjærsag (leser du dette julenissen???, men kanskje i fremtiden...

Ønsker meg et hvitt stakitt jeg da, men kanikke ha det rundt hele huset da vi bor i Bakkebygrenda og det blir rett og slett for pussig å ha stakitt i disse bakkene ;)

Moccamamma sa...

Ikke lett å velge! Men, jeg synes Katthultvarianten var morsom. Og, hvorfor skal man ikke gå for det man synes er morsomt? (Eller kanskje riksantikvaren ikke er begeistret for morsomt) Og, rødt stakittgjerde til rødt hus, tror jeg kan bli like fint som hvitt er til hvite hus.....

Jeg tror jeg har en skapsvenske i meg. De høye plankegjerdene i eventyrene til Elsa B har alltid sjarmert meg. Sikkert fint med en skjermet uteplass, så lenge sola skinner inn over toppen av det :)

Lykke til med valg av gjerde :)

Mita på landet sa...

Mange muligheter - og fint blir det nok uansett! Uendelige valg som skal tas, har selv vært i samme tankeboksen. Vi har endt opp med en midlertidig løsning, men har planer om å gå for hvit stakitt som de hadde "før-i-tida" her på tunet:)
Må si meg litt enig med fattighusgubben ang å holde seg unna masseproduserte, ferdigmalte gjerder...;)
Ha en fortsatt fin torsdag:)

Anne (Moseplassen) sa...

Fine funderinger :)

Rødt gjerde med hvite tupper har jeg aldri sett i Norge, føles veldig fremmed. Jeg synes faktisk ikke egentlig at det er noe pent heller, men det er nå en helt annen sak ;)

Det finnes mye gøy i klatrevekster. Man kan blande inn feks klematis med villvinen, så har du både blomstring og høstfarger, men jeg ville nok gå for et plankegjerde mot gaten, for å skjerme plassen mest mulig, både for innsyn og lyd, og du oppnår også et veldig godt klima i en slik lomme. Men dette er jo bare basert på de bildene du har lagt ut da. Om du lager port så hadde det vært superfint med portal til, med klatrevekster på. Er noe magisk ved å tre gjennom og inn.

Vibeke sa...

Hei Marie.

Godt å høre at det er flere som synes det er mange valg som skal taes ;-)

Min umiddelbare tanke var hekk, jeg trur det hadde blitt utrolig flott med hekk i stede for gjerde hos dere. Det tar nødvendigvis litt lengere tid før den event. er så høy som du ønsker, men du så kjekt å kunne bestemme høyden selv år for år.

Men jeg må si at jeg synes Emil gjerdet var tøft, så dersom det ikke blir hekk så stemmer jeg for et rødmalt stakittgjerde med fløteskvetter på! Skill deg ut blant de andre husene i nærheten. Husk du har et helt spesielt hus!

Klæm fra Vibeke

Blomsterpiken sa...

Gjerde med melkeskvetter på var nydelig, men samtidig kan det bli litt for mye av det gode:-)

Aldri sett det før, jeg!

Hilde sa...

Stakittgjerde er vakkert... Svigers hadde det rundt sin store tomt - og jeg anbefaler på det varmeste å male plankene før de settes opp - da får man det skikkelig dekket i minst to strøk - ja, det tar tid, men på den annen side blir det skikkelig dekket og vil vare lenger... En erfaring etter deres 2 måls tomt med gjerde - vi malte og malte og.... bare 5 år etter måtte vi male på ny - den delen som var forhåndsmalt varte i 8 år... Men jepp - fritt valg og mange skjønne ideer!
Hilde

Hege sa...

Masse flotte alternativer her da! Det blir nok flott uansett hva du velger:) Jeg ser for meg hvitt stakittgjerde og en blomsterportal som inngang... Gleder meg til å se hva det blir!

Klem;)

Huldra sa...

Hehe.. Valgets kvaler er såvisst ikke enkelt nei, men såvidt jeg ser er jeg enig i det hvite stakittgjerdet. Jovisst krever det litt vedlikehold med tiden, men er det flere av de i gaten, vil det jo også bli en flott sammenheng. Dessuten vil nok det hvite løfte det røde litt ja. Ser det for meg, og i mitt blikk ser det lekkert ut. Ville nok gått for et litt høyt foran inngangen selv. En liten, privat flekk er jo så godt å ha. Det blir nå spennende å se hva dere gjør til neste år. :)
Hmm.. Du vil ikke bli med og skravle på bloggtreff i Drammen den 5. november da? Aase inviterer, og til nå tror jeg vi er sånn ca. 15-17 påmeldte. Hadde jo vært så gøy å se deg også. :)

Maleklem fra Huldra

Mia, New Room Interior sa...

Å, koselige, koselige katthult!! Jeg elsker det der stakittgjerdet med fløteskvetter som du kaller det, men hvorfor malte de det sånn, vet du det? Jeg hadde nok gått for hvitt stakitt jeg, men spennende å se hva dere velger, bra blir det nok uansett! Ha en fin kveld! Klem

elisabeth sa...

Fint innlegg - og humret her for meg selv. Må si jeg synes dere har en veldig flott blogg.
keep up the good work :-)

Ha en snasen helg - molly

C. Tvillingmamma sa...

Otroligt vackert!!!

yanmaneee sa...

balenciaga shoes
nike shox
moncler coat
golden goose outlet
yeezy 500
yeezy boost 350 v2
christian louboutin shoes
golden goose outlet
nike sneakers for men
air max 97