onsdag 8. desember 2010

Luke 8: Nansen, Amundsen og kjelken!

8. desember og jeg begynner å lure på om jeg ikke har landet på feil hylle her i livet. Burde jeg vært vindusdekoratør, og ikke journalist? Hoho, denne vinduspyntekalenderen er i hvert fall innmari moro. Bak dagens luke burde det selvsagt hengt en julekule med John Lennon på. Men det har jeg altså ikke. Vi markerer at det er 30 år siden han ble skutt med å slå på lyset i Beatles-vinduet vårt :-) Har du ikke fått med deg det, kan du klikke deg inn her og se på det. Vi kommer nok også til å spille Happy X-Mas (war is over).

Altså; ingen julekule, men en kul julekjelke. Som dere ser blir dermed julevinduet utvidet litt. Det blir jo ikke plass til 24 ting + to stjerner inni de seks rutene. Kjelken ble kjøpt av Lillemors tippoldeforeldre, antageligvis en gang rundt 1910. Guttene Jens og Johan vokste opp på kjelken, som har levd sitt liv i Oslo. For det meste har nok kjelken fartet opp og ned Korketrekkeren, men det kunne blitt ganske dramatisk den gangen Jens og kjelken ble påkjørt av trikken. Heldigvis gikk det bra med begge to, men kjelken fikk seg en liten trøkk.

Kjelken er laget hos fabrikken L. H. Hagen & Co Christiania. Da jeg googlet bedriftens navn, kom jeg over fantastisk informasjon. Hagen og Co lagde skiene til polekspedisjonen til engelskmannen Scott, som ledet Scott's British Antarctic Expedition1910-13. Christies i London har solgt ski og staver tilhørende Charles Wright på auksjon. Selv om prisenantydning var 6000 til 8000 pund, ble den endelige prisen hos Christies i London, 10.625 pund - over HUNDRETUSEN kroner! Firmaet eksisterte fra 1892 til det ble lagt ned i 1920-åra. Hagen lagde utstyr og ski til Nansen og Amundsen, og var også en velrenomert børsemaker.

For en historie som dukket opp i uthuset en dag i desember :-)

Ha en fin 8. desember. Husk at det ennå er et hav av tid igjen til jul!

Adventshilsen fra Marie

8 kommentarer:

Mia, New Room Interior sa...

Spennende historie! :-) Så fine bilder, det var en flott gammel kjelke!! Ha en super 8. desember, og det er godt det enda er litt tid til å kjøpe ferdig julegavene! Klem

allesistgut sa...

Kjelken er kjempefiiiiint.
Ha en glad og fin dag!
Hilsen allesistgut :)

Anonym sa...

Så fint det ble! Jeg har også en gammel kjelke fra min bestemors uthus.Den står i min mors garasje, for vi har dessverre ingen lang gang med et fantastisk "pyntevindu" i enden:)Må undersøke den kjelken nærmere om det fins noe stempel på den, men neppe før til våren - tror jeg. Med hilsen Toril A.

Mita på landet sa...

Morsomt når man vet litt historie om de gamle tingene man har liggende. Den sjarmen kan ikke kjøpes for penger!;)

Herlige bilder du viser, setter meg i julestemning:)

Jeanette J. Vika sa...

Fantastisk fantastisk fantastisk! Mange år siden jeg har hatt adventskalender, men nå har jeg din:)
ha en flott dag!

Moccamamma sa...

Hei! Er det ikke morsomt å finne historien bak gamle ting? Vinduet ditt er å koselig å følge med på - virkelig som å se på en vindusutstilling bli til, bare at den er fin helt fra første stund :) (Har aldri stått en hel dag foran et utstillingsvindu og sett det bli til altså.....)

Ut fra fraværet av stresstendenser pga manglende julegaveinnkjøp så tror jeg at jeg tror på at det ennå er et hav av tid igjen til jul :)

Moccamamma :)

Fru Keilegavlen sa...

Kjempekoseleg! Ein flott kjelke og eit fint vindauge. Ha ein fin dag.

Anne (Moseplassen) sa...

Hehe, veit du, nå kom jeg på at jeg har Beatelstapet på planterommet! Er ikke bare gørrgamle hus som har skatter fra fordums tid ;)

Flott kjelke, og enda artigere at den har slik historie :)