søndag 8. november 2009

Souvernirgata vår

Av alle gater her i byen må det være gata "vår" som er aller mest avbildet. Ikke helt unaturlig, siden den gamle kirken ligger øverst i bakken. Kirkegaten er anbefalt turisttråkk i tyske reisehåndbøker, og om sommeren er det stadig strømmer av folk som rusler eller kjører forbi.

Dette oljemaleriet viser Kirkegaten 10 mens faren min var liten og farmor regjerte her. Bildet ble malt i 1955 av S. Storm Syverzen til min tante Berit. Se så koselig det var med grisetroa og uthusene hagen. Farmor likte dårlig at huset var portrettert med klesvask på snora, men det gjør hele bildet, synes jeg. Det lille, gule huset med den frodige hagen er utsikten fra kjøkkenvinduet i Fattighuset. Veldig koselig! Bildet henger inne i en av de små stuene, og tilhører min søster Ida. Huset ble bygget rundt 1800.Kirkegaten i medaljeform. Denne fikk jeg da jeg var liten og deltok i Postens turmarsjtur en gang på 80-tallet. En kuriositet. Kanskje noe å tenke på å ha på seg på julebordet? Det er fint og ikke helt unaturlig at det er nettopp denne gata som er medaljens framside. Gata er nok eldre enn kirken, og forbinder byen over og under fjellet gjennom Nordre Klev. Kleiva er en bratt vei som kroker seg opp fjellveggen. I dag er det mulig å kjøre bil der, men tidligere var det hestene som tok seg opp og ned med folk og varer.

Bilde av Kirkegaten fra det noe snøfattige julemarkedet i 2003. Bildet er tatt av Magne Thidemansen i Holmestrand fotoklubb, som har lånt det ut til bloggen. Fotografiet var med i fotoklubbens kalender i 2005. Fattighuset til venstre i bildet.

Denne tegningen fra 1995 er laget av gullsmed og tegner Erik Blom. Skissen av Kirkegaten sett nordfra viser at branntomta foran til høyre fortsatt står ubebygget. Vi har originalen til et trykk på veggen. Spesielt morsomt er det at Blom har brukt korrekturlakk på bildet. Den hvite lakken synes selvsagt ikke på trykket, men på bildet vårt kan kunstnerens rettelser sees. Huset midt i bildet er Kirkegaten 10. Huset har vært i familien vår i fire generasjoner siden 1917, og i dag bor Marens "Tante Diddi" og "Onkel Lee" der.

Postkort med bilde tatt fra kirkeristen. Huset til venstre har brent og er bygget opp igjen. (Se blått hus på bildet fra julemarkedet). Den hellige ånds kirke, eller Holmestrand kirke, eller KulturYkirken ble bygget i 1674, og er en av ytterst få norske kirker med en y-formet grunnplan. Veldig vakker og full av finfine konserter for tiden.


Denne minneplatten fra 1979 spiser vi frokost av. Motivet er fra et veldig tidlig kobberstikk. Fattighuset er andre hus på høyre side. Huset over gaten ble kalt Mølla, og hadde nok et møllehjul ute i bekken som renner mellom husene her. Platten ble kjøpt på loppis for noen år siden. Tacky, men morsom å ha likevel :-) I forbindelse med Holmestrands 250-årsjubileum i 2002 ble det også laget en kopp med motiv fra Kirkegaten. Den ble tegnet av Arne Vidar Stølan.


Kirkegaten sett fra kirken. Huset på høyre hånd er dessverre borte for lengst. Huset til venstre ligger i Bekkegaten 1, og er akkurat nå kjøpt av en ivrig nabo som er i full gang med restaureringsarbeidet (hurra). Huset er fra sent 1600-tallet, og har rommet både ballsal, bakeri (sjekk kringla på veggen), glassmagasin og lager for skolekorpsets loppemarked. Kult postkort!


Lokale og tilreisende kunstnere har i alle år lagt sin elsk på gaten, og det finnes uttallige malerier og fotografier av Kirkegaten. Dette var bare et lite utvalg. Morsomt å samle på for oss som har mye familiehistorie samlet i ett og samme gateløp. Tidligere het gata Løkkegaten, men dette endret seg da jernbanen kom i 1882. Den gamle Kirkegaten ble da kuttet i to. Kirkegaten er utropt som kulturgate av kommunen, selv om det er litt uklart for oss som bor her hva det egentlig betyr. Vi koser oss uansett gluggers!

Ha en fin søndag, alle sammen!

Hilsen Marie

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hei! Det oljemaleriet var virkelig flott.Den hvite klesvasken gjorde bildet unikt. Lurte litt hva den firkanten i forgrunnen forestiller? Et vakkert bilde jeg gjerne hadde hatt på veggen! Får veldig lyst til å besøke Holmestrand etter dette fine og informative innlegget.Fine kort også, og den postdingsen var morsom.God reklame dette innlegget ditt! Hilsen Toril A.

Anonym sa...

Å,nå ser jeg det! Det er grisetroa som er i forgrunnen:) Toril.

Unknown sa...

For et eventyr du bor i ..det er såå mye historie i veggene og gatene rundt der du bor, og så artig med så mye gamle bilder, det er så artig å følge med her.
(..og bare sånn for ordens skyld, jeg vet at det ikke er et "eventyr" med alt arbeidet altså;) for det har vært helt enormt.)
Jeg synes det er så fantastisk at de gamle husene blir satt i stand og bos i igjen.. Jeg skal innrømme at jeg får litt vondt i hjertet når jeg går forbi forfallne, "kan rase når som helst" perler..

yanmaneee sa...

adidas nmd
michael kors handbags
birkin bag
cheap jordans
fitflops sale clearance
longchamp
off white nike
christian louboutin outlet
moncler jacket
nike sneakers