søndag 24. januar 2010

Gamle hus - bøker og blader
Noen dager er det helt umulig å få seg til å jobbe med gamle hus. Da er det fint å kunne dykke ned i en bok eller et blad. Vi har noen bøker vi stadig kommer tilbake til. Både for å få kunnskap og for å få inspirasjon og påfyll. Skal du restaurere eller pusse opp et gammelt hus, anbefaler vi å skaffe deg disse to bøkene: "Gamle trehus" av Drange, Aanensen og Brænne. Og "Gamle hus" av Rønnevig (Sprossa).


Den første har lenge vært bibelen for deg som jobber med gamle hus. Den tar for seg trehus gjennom 300 år, historikk og stil. Her finner du alt du lurer på i forhold til hva slags dører og vinduer som var vanlig i de ulike tidsperiodene og hvordan du skal reparere gammelt. Den går også i dybden på viktige (men kanskje litt kjedelige) ting som grunnmurer og andre fundamenteringer, om veggkonstruksjoner og ulike måter å taktekke på. Boka har også en egen del for historisk fargesetting. VELDIG bra bok, med mange gode bilder i farger og sorthvitt, og enkle forklaringer. Masse å lese på de over 450 sidene. Dette er en fin bursdagsgave til folk med gamle hus.

Sprossas bok om gamle hus gir også mange gode råd. Hun gir også råd om forsikring og skatt, om tilskuddsmuligheter og om materialvalg. Elsa "Sprossa" Rønnevig har restaurert flere hus fra ulike stilperioder, og boka er full av bilder fra hennes egne prosjekter. Nå jobber hun som bygningsvernkonsulent. Hun har også skrevet om en rekke andre prosjekter, blant annet et herfra Holmestrand. Jan Schüssler og Kjetil Strandabø har bygget opp gårdstunet "Kulturhaven", der hovedhuset ble flyttet fra Kragerø til Holmestrand for noen år siden. Kapittelet om framhuset på Holtane bruk sier noen om prinsippene ved flytting av hus, både praktisk og kulturhistorisk. Siden Sprossa selv har laget en tapetkolleksjon, er denne også behørlig presentert.


Når svenske "Gård och Torp" dumper ned i postkassa en gang i blant, er det lykke i heimen. Det svenske interiørbladet er supergode på gamle hus. Bladet har fine eksperter som gir gode råd, og har flotte reportasjer fra større og mindre restaureringsprosjekter rundt om i nabolandet.

Fra Gård och Torp

Nå har vi endelig fått et tilsvarende blad her i landet: "Gamle hus og hager" kom i vinter, og vi gleder oss til neste nummer er å få kjøpt. Redaktør Kari-Marte Frøyset har lenge lest Gård och Torp og lurte på om ingen skulle lage en norsk utgave. "Så måtte vi gjøre det selv", sa hun til meg da jeg ringte henne for å skryte av bladet. Hurra for det!Med dette - og en god kopp te - ønsker jeg dere en finfin søndag!

Marie6 kommentarer:

Torunn sa...

Hei på deg!
Ja bøker må vi ha! Jeg kjenner både bøkene og bladene du refererer til godt og er vilt begeistret :-)
Deilig å drømme seg bort i vakre bilder og hyggelig lesning. Slik dagen tilbringes her i dag, etter at skituren ble gjort unna på formiddagen. Så...mens ertesuppa putrer på ovnen, finner jeg inspirasjon i bøker og blader!

Klem

Anonym sa...

Jeg var heldig å få abonnement på gamle hus og hager i julegave:)

AnnaJohanna sa...

Deilig å få litt påfyll av inspirasjon til tider!

Ønsker deg en forsatt fin søndagskveld!

Klem johanna

Anonym sa...

Sprossa!? Lol.
K-man

Kjersti K sa...

Ja, har var det mye god lektyre! Else Rønnevigs bok er nesten umulig å oppdrive - den er utsolgt fra forlag, antikvariater og bokhandler (og annonse på Finn.no flere ganger). Men jeg var selv så heldig å få tips om at Brevik bymuseum (var det det det het tro?) hadde noen eksemplarer på lager og jeg har sikret meg ett!! Den som leter skal finne... Ha en herlig dag!

Janne sa...

Hei Marie;)

Nå har jeg satt sammmen et innlegg om deres utrolige historie;) Jeg la det ut på bloggen igår kveld. Ta en titt;)

Ønsker deg en super dag.

Klemmer fra Janne