mandag 11. januar 2010

It´s alive! Og det betyr mer jobb ...

Mens vi venter på våren ...

Det er rart med treverk. Treverk lever - og godt er det. Gamle hus knirker, beveger seg, puster og lufter for oss som bor her. Her er det kun tømmerveggene som isolerer. Kledning og panel hjelper nok til, men luften går ut og inn som det passer seg. Det betyr stadig nye oppgaver for oss som bor her. Den kalde vinteren og oppvarmingen av huset slåss som gale. Og dermed blir det bevegelse i treverket. Fine greier, selvsagt, men ikke så stas for malingen. I mange av rommene ser vi nå at malingen slipper tak i veggen. Heldigvis bare i bittesmå mengder, men med et kjøkken der ALL malingen strippet seg selv av veggen friskt i minne, står vi litt i giv akt her. Følger nøye med på hva malingen foretar seg. Men slik er det med gamle hus. De er ikke hermetisk lukket. I motsetning til ferdige panelplater, som er laget av presset spon, vil ekte treverk alltid være i bevegelse. Stadig noe å gjøre for den som er glad i sin pensel :-)

Kjøkkenveggene sliter i kulda.

Et par rom har nye gulv. I gangen er det i ferd med å åpne seg et Helvetesgap - muligens inspirert av Astrid Lindgrens røverhistorier. Hele tre centimeter har gulvbordene flyttet seg. Vi venter på at treverket skal krype ferdig, før vi finner en lur løsning på problemet. Treverkets utflukter forlater også små gliper uten maling mange steder. Litt shabby blir det jo, men vi får bare være tålmodig for å slippe å gjøre pirkejobben to ganger.

Gulv med ambisjoner.

Nå er det jo ikke slik at vi er i beita for jobb her i huset. Det er fortsatt noen rom som ikke er helt ferdig, så vi får prioritere dem først. Heldigvis er all fukt og råte ute av huset, slik at det som står igjen nå bare er litt snekring og overflatebehandling.

Triste scener fra kjøkkenet da det var
ferdigmalt for to år siden.
Nu går alt så meget bedre ...

11 kommentarer:

Astri Moseidjord - Lensmannsgården sa...

Hei hei Marie! Nå har jeg lest bloggen din fra begynnelse til "slutt", og synes det er en fantastisk blogg. Vi holder også på med restaurering av gammel hus, og finner virkelig mye gode tips og råd.

Tusen Takk for det :-)

Ha en flott dag!

Torill sa...

Malte dokke på ny panel når den var på veggen eller før? Har dokke ny panel forresten? Vi fekk beskjed om å vente med å male panelet ei stund for å unngå sprekker. Men gammalt panel kan vel sprekke og???

Skogland sa...

Her også sprekker det opp mellom panelbordene. Kaldt ute + varmt inne = sprekker! Sånn er det for oss med gamle hus, da må man regne med litt jobb hele tiden ;)

Ha en fin-fin dag!

Frøydis sa...

Heisann :-)) Fant bloggen din hos min søster, og ble nysgjerrig pga navnet :-)) Trodde jo først det var en organisasjon, hehe..så feil kan man ta! Flott blogg, utrolig moro å se hva dere har fått til!!

Klem, Frøydis

Anne (Moseplassen) sa...

her i huset smeller det rett som det er i parketten, som ble lakket for 1.5 år siden. Den beveger seg og da sprekker lakken. Ikke noe jeg reagerer på med min erfaring med gørrgammelt hus, men min mann synes jo dett er helt feil. Hehe, jeg husker godt det ble dryssete på kjøkkenet jeg, for takborda sprakk opp i fyringa og slapp ned gammel isolasjon (dvs leire).

Krysser fingerne for at det sprekker kun i sprekken, og ikke flaker opp mer maling.

Mia sa...

Hm, nog ser det ut som om det lever sitt eget liv hos dig, men det är väl lite av charmen med gamla hus..

Janne sa...

Hei Marie;) Igår kveld viste samboeren min en spalte om dere på Aftenposten nett. "ser her da janne, det er noen som har kjøpt et hus for en kr" da jeg tittet nærmere så jeg at det var noe kjent;)

Da jeg selv er vokst opp i Holmstrand, kjente jeg huset igjen med en gang, hehe;) Jeg husker det som der alle de " som ofte var fulle " bodde. Mamma og jeg bodde nede i byen (skolegata) men bestemor og bestefar bodde på fjellet. Vi gikk ofte forbi huset når vi skulle på besøk til de, jeg husker så godt at jeg alltid syns det var litt skummelt;)

Det vekte mange minner når jeg så huset, og jeg tar av meg hatten for hva dere har fått til. Det er ikke til å kjenne igjen.

Jeg skulle gjerne laget et innlegg om deg på min blogg, håper det går greit? Linker tilbake til deg, og om jeg kan bruke noen bilder fra huset er det topp. Det er en flott historie.

Ser du også selger bokstaver, hihi det gjør jeg også. Kom over det gamle skiltet til tønsberg torv da det skulle kastes.

Vel vel jeg flytte fra Holmestrand for 6 år siden, men det er en koselig liten by. Jeg bor nå i Tønsberg, jobber forresten sammen med en som tidligere har jobbet i Tønsbergs blad. (Aud Kvammen Thue)

Ønsker deg og dine en fin kveld videre, håper dere holder varmen:)

Klemmer fra Janne
(legge meg som følger)

idapida sa...

dørene i huset vårt passer ikke helt lenger! enten så har dørene vokst, eller så har karmene krympet;) men nå har vi vann!!! dusj=deilig!

frøken olsens drømmer sa...

J a sånn er levende treverk;)
Jeg har ikke så gammelt hus,men det sprekker her også,hele året beveger det seg;))
Driver jo butikk og eks leverandøren Nordal,selger varene sine som er laget av levende treog igjen så kan jo dette sprekke litt og knirke,men mesteparten av de som kjøper møbler av meg vil da helst ha det sånn ;))
Dere har iallefall en nydelig plass og en koselig blogg

Livet i Fattighuset sa...

Det sprekker opp både i gammel og ny panel. Mest i den nye, selvsagt. Ute malte vi underliggerne før vi satt tilbake overliggerne på gamlehuset. Tilbygget rakk vi ikke male før overliggerne kom på plass. Det var bare x antall dager med stillas på grunn av at jernbanen ligger så tett på huset... Det blir en ekstra malejobb av det til sommeren :-)

Marie

MrsUniversum sa...

Mari!
Jag uppskattar att du bloggar om det som många anser vara missöden. Men det är bara så att trä är levande och rör sig. Mycket bra att du inte bara bloggar om allt som är vackert och koseligt utan även tar upp sådant som behöver "vedlikehold".