søndag 25. oktober 2009

Stein på stein på stein ...

... på stein. Og enda noen stein. Endelig kommer gatesteinen vi har samlet og gjemt på de siste fire årene til sin rett. Dette er n´te og siste gang vi flytter steinhaugen. De gamle granittsteinene er nå blikkfang nummer én i det som skal bli gatas stolteste kjøkkenhage denne våren.

Se for deg grønne, frodige kasser juni 2010

Området foran uthuset (som skal males rødt) er blinket ut som mataukhjørnet i hagen. Dermed har jeg krafset og jevnet ut noen kvadratmeter leirholdig jord. Deretter rullet jeg ut duk, slik at ikke det skal stikke opp ugress mellom steinene. Fem pallelemmer (startet med åtte, men har besinnet meg - det skal jo holdes ved like også) er nå på plass. Og nå altså også brustein. Fortsatt er det noen flere stein igjen i haugen bak huset, men spenningen er stor om det rekker til å dekke hele fiberduken.

Snart i mål. Tenk når plenen kommer på plass.
Grønt mot grått blir flott!

Noen av steinene var på eiendommen da vi kjøpte huset. Resten har vi tålmodig jaktet på i skogene rundt svigermors hytte i Sverige. Ikke langt fra hytta ligger det flere nedlagte prøvebrudd for granitt. Der ligger det masse stein i gatestørrelse. Akkurat disse steinene må legges med omhu. De er som regel ikke rette på alle sidene. Men med tunga rett i munnen ser det ut til å ha gått bra. Når alle er lagt, skal det på et lag sand, slik at det fremstår mer som et "gulv".

Nøye tilmålt plass til pallelemmer og stein.
Det forplikter og inspirerer å ha en oldefar
som var svensk steinhogger.

Alle pallelemmene skal dobles i høyden, slik at jorddybden blir i lukusklassen for grønnsakene som skal bo her. Drømmen er poteter, asparges, urter, løk, purre, bønner, sukkererter, tomater og agurker. Og noen få jordbærplanter.

Nyraket og klar for duk og stein.

Det er morsomt å tenke på våren mens jeg rusler rundt i hagen i høstregnet. I dag tidlig reiste vi fra Blefjell der vinteren kom fredag. Det minner om at jula ikke er lagt unna. Crowded House synger om "Four seasons in one day". Dessverre er det ikke mye som minner om sommeren her, men tre årsider på en dag er jammen ikke verst!

Vinter i helgen.
Lillemor husket ikke fjorårets snø
og var mer enn forundret over
all denne "noo" som lå utenfor mormors hytte.

6 kommentarer:

Mia sa...

Vilket härligt prosjekt som snart är i mål. Det ser ju helläckert ut. Til våren startar alltså det stora köksträdgårdsäventyret. Det ska bli kul att följa med på. Sparris låter verkligen spännande. Grattis till en fin och lättställd kjøkkenhage :)

Brocante sa...

Det kommer til å bli så fint til våren. Lekker og rent rundt bedene med steinen!

linn kr/sykepleier sa...

Dette kommer til å bli helt knall. Gleder meg til våren for å se hvordan det blir. Så smart å bruke pallerammer. Rålekkert med stein. ;D

Gro sa...

Slike pallekarmer har jeg også brukt til kjøkkenhage - etter oppfordring fra en god venninne - faktisk hun over her som heter Mia...! Forresten ser det ut som et kjempekoselig hus dere fikk for 1 kr...! Helt utrolig! Klem fra Gro!

Lykkeliten sa...

Dette kommer til å bli kjempefint til sommeren.
Artig å se hvor flinke dere er.

Ønsker dere en fin uke

Holmestrand Museum sa...

Dere gjør det ordentlig trivelig! Vi er stolte av dere! Kanskje man burde fått fredet hele gatebildet for å beholde sjarmen i Kirkegaten også i fremtiden?

Stå på!