onsdag 7. juli 2010

Hvor mye er det egentlig plass til?


Som førstegangs hageeier lurer jeg fælt på hvor mange planter det egentlig er plass til i en pallelem med jord. Jeg har nå begynt å klippe av noen av bladene på squash-planten for at ikke rødbetene skal bli fullstendig skyggelagt. Til neste år skal jeg heller ha to sqash i en kasse, og rødbeter i en annen (hvis betene blir vellykket, altså). Nå lurer jeg på hva jeg kan så i kassa når squashen har sluttet å gi frukt. Noen tips?


I denne kassa blomstrer nå tagetes (skal være bra mot katter og skadedyr), lobelia (bare vakkert) og snart blomkarse (til salater, kakepynt og som dekor). Bak tagetesen vokser rødløk og gul løk, før sukkerertene klatrer i høyden helt bakerst. I går sådde jeg også erteblomstfrø på baksiden av klatrenettingen. Det KAN jo hende de rekker å spire slik at vi får litt høstfarger i kjøkkenhagen mot slutten av sommeren?

Det ser ut til å bli en million rødbeter i hagen. Jeg har egentlig aldri smakt ferske rødbeter, og kan styre meg for den syltede utgaven, men har nå sådd i hopetall uansett. Bakte rødbeter skal visst være godt, jeg får forske litt og melde tilbake. Noen som bruker rødbetene til noe annet spennende?

For to dager siden satt vi grønnkål og kålrot i den niende kassa. Kjøpte ferdige planter, noe som virket litt som juks, men som sikkert er både vanlig og lurt. I morges er disse to squash-fruktene plukket, og kan vente seg en tilværelse som grilltilbehør for gode venner i kveld. Finnes det bedre?


Ha en fiin dag, jeg skal ut og vanne litt :-)

Marie

9 kommentarer:

Anonym sa...

Du kan jo så salat og redikker etter squash. Dette er ting som tar kort tid fra sådd til høsting iallfall. Og dill og koriander dersom du liker sånt.

Blomkarse er pent og blomstene kan brukes i salaten. Kan fungere sammen med squash - og det gjør ikke noe at de blir litt "squashet". ;)

Rødbeter: kutt i staver og stek i panna med litt smør og salt. Etterstek i ovnen. Kjempegodt tilbehør. Kan også gjøre det samme med pastinakk, kålrabi, potet, gulrot og jordskokk. Kjempegodt som tilbehør til grillet kjøtt sammen med en saus.

Mia sa...

Hei, så flott det ser ut i dina kasser, du har blitt en riktig gartner :) 2 squash till middag, grillat med litt svartpeppar, oliven och feta? Många goda alternativer där. Jag har aldrig ungsbakad rödbeta,men det låter gott. I höstas lagade jag borschtj, det var faktiskt jättegott, men med tre herrar runt middagsbordet kom det många kommentarer om ROSA soppa, dom glömde helt smaken för färgen.. När du sår efter squashen måste du komma ihåg växelbruket, det glömde jag i starten, inte lurt ( søk på vekselskifte ). Men vad gäller sallad så sår jag alltid en god del romanasalat, den är knusprig och god, jag sår den lite tätt bakerst i en kasse, sen kan jag prickla den ut där det är tomt, får den plats blir den ju riktig stor. Men du, vill du har stora betor så måste du tunna ut lite, du ska få plats med en knytnäve mellan varje planta.. men smörfrästa blad skal smaka supert så du behöver inte slänga dom.. Jag gör det samma med rotsaker, men jag droppar stekpannan. Jag lägger dom rätt in i ugnen som de är och låter dom stå i ca 15 min på 225 grader,dom ska liksom få en lite torr yta först, sen har jag över lite!, inte för mycket, olivolja, rör runt och på med lite havssalt innan dom står så pass länge att dom ser ut pommes frites( man må komma ihåg att röra lite runt i bland eller skaka på långpannan. Du anar inte hur många småbarn jag har fått till att äta grönsaker! dom tror det är pommes frites..
Detta blev långt, men kom på en sak till, det står överallt att man kan så asiatiska bladgrönsaker sent på sesongen, "chop soy", eller något sånt heter det visst..men jag har aldrig försökt det.
Forsätt njut dina skördar :)

Livet i Fattighuset sa...

Tusen takk for supergode tips! Jeg skal sjekke vekselsbruk så jeg ikke går på en smell :-) Og tynne rødbetene litt!

Marie

Ellen sa...

Rødbet er jo noe av det sunneste ever! Jeg har laget noe av det en gang. Det ble veldig godt og uansett kan de lagres i kjeller som gulrøter og poteter, det er jo supert!

Anonym sa...

Lag rødbetgull. Skjær tynne skiver med ostehøvel, salt, pepper og olje, stek i stekovene. Nydelig altså.
Klem

Marit sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Marit sa...

Hvis du plutselig får for mange planter kan du jo ta de opp og gi de bort til noen. Da overlever de du har hjemme hos deg selv og du gjør noen andre glade med en flott gave!

Jeg pleier å lage kjøtt på pinne:

kyllingfileter deles i to/tre. salt og pepper på de ene siden sammen med et par salvieblader. Rull de inn i spekeskinke. Stikkes på grillspidd.

Kjøttkakedeig med 1) parmasan og 2) chilli, tomatpurre. Klemmes rundt grillsydd som en pølse.

Hvis grillspydene er av tre kan man spise rett av pinnen.

Til kommer røbeten:
Pleier å lage forskjellie dipp-sauser til dette, men en av de er: 3 dl tyrkisk yoghurt, 1-2 stk hvitløksbåter, 1 st fersk rødbet, revet grovt, salt og pepper. Rør sammen og server.

Dette har jeg lært fra Saras kök på svt. Hun lager mat som er sunn og gøy.

PerleMor sa...

Du kan lage rødbetesuppe, det skal visstnk være veldig sunt. Har ingen oppskarift, men det finnes sikkert. Google i vei Marie.

yanmaneee sa...

balenciaga shoes
nike shox
moncler coat
golden goose outlet
yeezy 500
yeezy boost 350 v2
christian louboutin shoes
golden goose outlet
nike sneakers for men
air max 97